A hűség a szerelem emlékezete és mélysége – Jubiláns házaspárokat ünnepeltek Szombathelyen

A hűség a szerelem emlékezete és mélysége – Jubiláns házaspárokat ünnepeltek Szombathelyen

A jubiláns házaspárok találkozója minden évben nagyon várt esemény Szombathelyen. A június 15-én megrendezett alkalmon négyszáz olyan házaspár vett részt, akik a kerek házassági évfordulójukat ünneplik idén.

Székely János megyéspüspök a székesegyházban bemutatott szentmisén mondott beszédében az olvasmányhoz, a szentleckéhez és az evangéliumhoz is fűzött magyarázatokat. Az olvasmány az Énekek énekéből hangzott el, amellyel egykor a vőlegényt és a menyasszonyt köszöntötték. Székely János kiemelte: a szerelem isteni, az Úr lángja. Amikor két ember véglegesen, feltétlenül igent mond egymásra, az körülbelül olyan, mintha egy hófehér papírt aláírnának, miközben nem tudják, mi mindenre mondanak igent. A végleges igen nemcsak az embernek, hanem az Istennek is szól.

A szentleckében Pál apostol arra inti a férfiakat, hogy szeressék feleségüket, ahogy Krisztus szerette Egyházát: feláldozta életét érte. A házastársi szeretet mértéke és forrása Krisztus szeretete, aki mindent odaadott – mondta a megyéspüspök, hozzátéve: a házasság önátadás. Különlegesen igaz ez a férjre, aki a házasság különleges körforgásának motorja kell hogy legyen. Tudjon egy életen át udvarolni, fényt vinni a házasságba. A ki nem fejezett szeretet nem létező szeretet a másik ember számára. Egy vizsgálat eredményét is idézte a megyéspüspök: eszerint az a házasság boldog, amelyben a két fél sok időt és szívesen szentel egymásra. Megfogják egymás kezét, megcsókolják egymást, kifejezik az érzéseiket, köszönetet mondanak egymásnak, ajándékokkal kedveskednek:

Az evangéliumban a válásról is beszélt Jézus, ami az ő korában természetes volt. De Jézus felemeli a házasságot, megreformálja, megadja az igazi méltóságát, szentségét. Amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza – mondta Jézus, de ezzel nem kényszert húzott rá a szerelemre, nem egy intézmény kényszerzubbonyába zárta. Ellenkezőleg: a szerelem, ha igazi, akkor hamar megszületik két emberben a vágy, hogy odaígérje önmagát a másiknak, egészen, feltételek nélkül, egy életen át. A hűség nem negatív fogalom: nem csak azt jelenti, hogy nem csalom meg, nem hagyom el a másik embert. A hűség a szerelem emlékezete és mélysége.

Hírdetés

A szentbeszédet követően a házaspárok megújították házastársi ígéretüket, a szentmise végén pedig emléklapot vehettek át. Hagyományosan több program is várta a jubilánsokat még ezen a napon: a székesegyház tornyait, a látogatóközpontot és az egyházmegyei könyvtárat látogathatták meg.

A jubiláns házaspárok szentmiséje megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »