A hivatalnokok erőszakkal vitték el a 7 éves kisfiút az iskolából

A hivatalnokok erőszakkal vitték el a 7 éves kisfiút az iskolából

Múlt héten, pénteken egy bírósági végrehajtó és a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal egyik munkatársa a magasmarti (Brehy – Zsarnócai járás) általános iskola osztályterméből rángatott ki egy 7 éves gyermeket bírósági végrehajtásra hivatkozva. Az esetről a DennikN számolt be Monika Kozelová aktivista által közzétett blogbejegyzés alapján.

 

A hivatalnokok a kisfiú anyjával érkeztek, majd miután nyers fellépésükkel halálra rémítették a teremben ülő elsősöket, megjelent az iskola igazgatója, Mária Škodová.  Škodová ekkor arra kérte a végrehajtót, hogy az eset érzékenységére való tekintettel az osztályon kívül intézzék el az ügyet, mire a hivatalnok csak annyi felelt „elvisszük ezt a fiút, ez minden, ami magukra tartozik… Megyünk!”.

 

Természetesen a kisfiú ellenkezett, a jelenlévő tanárnőbe kapaszkodott, akit a hivatalnok meg is fenyegetett, hogy a bírósági végrehajtás akadályozását akár 5 év börtönnel is büntethetik. Végül a fiút erőszakkal kivitték a teremből.

 

Péntek óta nincs hír felőle

 

Péntek óta nem látták a fiút az iskolában, és senki sem tudja, hol lehet. Nagymamája, Marta Kolárová, aki csaknem születésétől fogva nevelte, attól tart, hogy a gyerek anyja elvitte őt Svájcba. Az aggódó nagyszülő hiába próbált információt kérni a családügyi hivatalban, az ott dolgozók állítólag nem álltak vele szóba.

 

A járásbíróságon Marta Kolárová korábban kérvényezte a fiú felügyeleti jogát, amit átmenetileg meg is kapott. A megyei bíróság azonban a felügyeleti jogot megszüntette azzal az indokkal, hogy az anyának több joga van a gyerekhez, mint a nagyszülőnek. Az anya ezt követően a döntés végrehajtásáért folyamodott. Ezután került sor az iskolai incidensre.

 

Az iskola igazgatója feljelentést tesz

 

Az iskola igazgatónője szerint a fiú anyja nem foglalkozott gyerekével. Egyetlen alkalommal találkozott vele, mikor arról kért igazolást, hogy ő gondoskodik a kisfiúról.  – mivel először látta életében, nem állította ki a kért iratot.

 

Az igazgatónő felhívta a figyelmet, hogy az egész procedúrát sokkal kíméletesebben meg lehetett volna oldani, ráadásul nem kapott semmilyen értesítést a végrehajtásról, holott ennek 24 órával az eset előtt meg kellett volna történnie.

Hírdetés

 

Škodová most arra készül, hogy büntetőfeljelentést tesz a rendőrségen, vagy hatalommal való visszaélés vagy pedig kötelességmulasztás miatt – mivel a kis Marco néhány napja igazolatlanul hiányzik az iskolából.

 

Elfogadhatatlan az eljárás módja

 

Ida Želinská, a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal (ÚPSVaR) korábbi igazgatója szerint ez az eljárási mód elfogadhatatlan. Szerinte számtalan, jóval kíméletesebb lehetőség állt az eljáró hivatalnok rendelkezésére.

 

A Családügyi hivatal nyilatkozata szerint az eset során szintén jelen lévő munkatársuk nem tehetett semmit, mert nem volt joga egy bírósági eljárásba beavatkozni. Želinská azonban azt állítja, az ÚPSVaR alkalmazottjának meg kellett volna védenie a gyermek jogait.

 

Az Európai Emberjogi Bíróság képviselője, Marica Pirošíková az igazságügyi minisztérium honlapján nemrég közzétett álláspontja szerint a „belföldi állami szerveknek tekintettel kell lenniük az elfogott személyek jogaira, és különösen a gyerekek érdekeire… Az Európai Emberjogi Bíróság szerint a 8. Cikkely kimondja, hogy a szülőt semmilyen körülmény nem jogosítja fel olyan eljárás alkalmazására, ami károsíthatja a gyermek egészségét és fejlődését.”, írta.

 

Az anya nem akarta a gyermeket, inkább külföldre ment táncolni

 

Kolárová az újságírók kérdésére elmondta, hogy lánya nem akarta a kis Marco-t, és mikor a gyerek még csak négy hónapos volt, otthagyta őket, és külföldre utazott táncolni. Hét évvel később visszatért, és magával akarta vinni a kisfiút Svájcba.

 

A nagymama szerint Marco még csak nem is akart beszélni az anyjával, aki évente legfeljebb háromszor látogatta fiát.

 

Kolárová ügyvédje szerint a bíróság és a végrehajtók is törvénytelenül jártak el, mert figyelmen kívül hagyták a pszichológiai, orvosi jelentéseket és azt is, hogy az anyai igények csak hét év után jelentek meg.

 

 

 

 

DennikN

Nyitókép: najmama.aktuality.sk/illusztrációs felvétel


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »