A HÉT GYERMEKBETEGSÉG Hogyan kezeljük őket?

A HÉT GYERMEKBETEGSÉG Hogyan kezeljük őket?

A HÉT GYERMEKBETEGSÉG Hogyan kezeljük őket? Zoltán Seres2024. 09. 19., cs – 13:52

Sok szülő már találkozott olyan kifejezésekkel, mint a negyedik vagy hetedik betegség. Nem mindenki tudja azonban, mit jelentenek ezek a betegségek és számok. A hét betegség mindegyike eltérő lefolyású lehet, és megfelelő, időben történő ellátást igényel. Minden szülő számára fontos, hogy ne csak információik legyenek ezekről a kórokról, hanem az alapvető megelőző intézkedéseket is ismerjék, amelyek segítenek csökkenteni a fertőzések kialakulásának kockázatát

Miért van számozásuk ezeknek a betegségeknek? A múltban nem tudták, mi okozza őket, és csak an�- nyi volt ismert, hogy közös jellemzőjük a bőrkiütés. Ezek a megbetegedések általában az óvodás- és fiatalabb iskoláskorú gyermekeket érintik, de ritkán előfordulhatnak idősebb gyermekeknél vagy felnőtteknél is.

 

Az első betegség – a kanyaró

 A kanyaró rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed. Elsősorban 4-5 éves gyermekeket érint, de fiatalabb és idősebb gyermekek, valamint felnőttek is megfertőződhetnek. Világszerte gyakori kór, és az egyik leggyakoribb halálok az 5 éves kor alatti gyermekek körében. Éppen ezért kötelező a kanyaró elleni oltás. A megfertőződés és a betegség kitörése közötti idő 10-14 nap. A beteg már a kiütés megjelenése előtt 2-4 nappal, de még 5 nappal annak megszűnése után is fertőző. Aki egyszer elkapta, egy életre immunis lesz rá. Tipikus tünetek közé tartozik a nátha, a száraz köhögés, a kötőhártya-gyulladás és a magas láz. A betegségnek körülbelül a negyedik napján jellegzetes bőrkiütés jelentkezik kis foltok formájában, amelyek fokozatosan sötétednek. A kiütés először a fül mögött, majd az arcon, törzsön és végtagokon jelenik meg, és ugyanebben a sorrendben múlik el.

 

 A második betegség – a skarlát

 A skarlátos mandulagyulladás tipikus torokgyulladásos tünetekkel jelentkezik. Először erős torokfájás, nyelési nehézségek, rekedtség, duzzadt és fájdalmas nyirokcsomók, duzzadt és lepedékes mandulák gennycsapokkal, fejfájás, gyengeség, láz vagy hidegrázás lép fel. Röviddel ez után skarlátos kiütés jelenik meg. Leggyakrabban a hason kezdődik, majd a mellkason, és továbbterjed a hónaljra, combokra, tenyérre és talpakra. A skarlát az egyetlen bakteriális eredetű megbetegedés a hét gyermekbetegség közül, egyedül ezt kezelik antibiotikumokkal. A gyermek fertőzőképes a betegség lezajlása után is, valamint a tünetek megjelenése előtt is. A lappangási idő körülbelül 2-4 nap. Az antibiotikumok mellett természetesen a pihenés, valamint a megnövelt mennyiségű vitamin, főleg C-vitamin és B-vitaminok, illetve probiotikumok fogyasztása is ajánlott. 

 

A harmadik betegség – a rubeola 

A legjellemzőbb tünet a viszkető, vörös bőrkiütés, amely az egész testen megjelenik, leginkább azonban az arcon és a törzsön. A kiütések kialakulhatnak a szájpadlás nyálkahártyáján is. Általában két-három nap után a kiütések eltűnnek. Emellett láz is jelentkezhet, amely szélsőséges esetekben akár 40 °C-ra is emelkedhet. A betegséget felső légúti gyulladás és kötőhártya-gyulladás is kíséri. A rubeola lappangási ideje 2-3 hét. A beteg már a kiütések megjelenése előtt, valamint azok megjelenése után még körülbelül egy hétig fertőző lehet a környezetére. A rubeola átvészelése után élethosszig tartó immunitás alakul ki, amit kihasználnak a kötelező gyermekoltásoknál. A rubeolát hasonlóan gyógyítják, mint a többi betegséget – tüneti kezeléssel. Szükséges a fokozott folyadékbevitel, ágynyugalom és elegendő vitamin. 

 

A negyedik betegség – a pszeudoskarlát

Hírdetés

Manapság már nem tekintik önálló betegségnek. 

 

Az ötödik betegség – a fertőző erythema 

Általában a fiatalabb iskoláskorú gyermekeket érinti. Leggyakrabban télen és tavasszal jelentkezik. Az ötödik betegséget köhögés, nátha, hányinger, fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak kísérik. Ebben a szakaszban könnyű összekeverni az influenzával, de azzal ellentétben jellegzetes kiütés is megjelenik. Az ötödik betegség kiütései összetéveszthetetlenek – az arcon, az orcákon kezdődnek, pillangószárny alakúak. Ezt követően a törzsre, a karok és lábak belső oldalára, valamint a fenékre terjednek. Néha a talpat és a tenyeret is érintik. Jellemző a kiütés vöröses-lila színe, amely hőmérséklet-változásokra is változhat. Bár a kiütések általában néhány napon belül eltűnnek, gyakran újra megjelennek más helyeken, akár hét héten át is. A betegség lappangási ideje 6–14 nap, a kiütések a megfertőződéstől számított 14–18. napon jelentkeznek. A betegség átvészelése után élethosszig tartó immunitás alakul ki.

 

A hatodik betegség – a háromnapos láz 

A hét gyermekkori betegség közül a legelterjedtebb, szinte minden gyermek átesik rajta. Főként 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekeket érint. A hatodik betegséget herpeszvírusok okozzák. A lappangási idő 5 és 15 nap között van. Jellemző a magas láz, amely akár 40 °C-ra is emelkedhet, és 3-4 napig tart. A láz megszűnése után kiütések jelennek meg, főként a hason és a mellkason, apró piros foltok formájában. Szerencsére ezek nem viszketnek, és általában gyorsan elmúlnak. Ezt a betegséget nem kísérik légúti megbetegedések. Kisgyermekeknél fennáll a lázgörcsök kockázata. A kezelés tüneti – lázcsökkentés, sok folyadék. A betegség átvészelése után élethosszig tartó immunitás alakul ki.

 

 A hetedik betegség – a kéz-láb-száj betegség 

A hetedik betegség leggyakrabban nyáron és ősszel jelenik meg, kedveli a közösségeket. Leginkább 10 éves kor alatti gyermekeket érint. Jellemző tünetei a hirtelen magas láz, rosszullét, izom- és ízületi fájdalmak, erős torokfájás és nyelési nehézségek. Ahogy a betegség neve is sugallja, az egyik hely, ahol a tünetek megjelennek, a száj. A szájnyálkahártyán hólyagok képződnek, amelyek fájdalmas fekélyekké alakulnak. A lábakon és a kezeken is kiütések és hólyagok jelennek meg. A betegség két hét alatt elmúlik. A hetedik betegség kezelése tüneti. Szájon át alkalmazható fekélykezelő gyógyszereket, lázcsillapítókat, valamint antihisztaminokat írnak fel a viszkető kiütésekre. Javasolt a megnövelt C- és B-vitamin-bevitel. A gyermeket különítsük el, mivel rendkívül fertőző betegségről van szó. A szájban lévő fekélyek miatt a gyermeknek fájdalmat okozhat a nyelés, ezért előfordulhat, hogy nem akar enni és inni. Részesítsük előnyben a folyékony, hidegebb ételeket, kerüljük a szénsavas italokat vagy gyümölcsleveket, amelyek irritálhatják a szájfekélyeket. (PR) Szerző: Tatiana Kocúrková gyógyszertári laboráns Dr. Max gyógyszertár, Zsolna

 

Ajánlott termékek

DR. MAX BETAGLUCAN ● 245 ml

 A termék tisztított béta-glükánokat tartalmaz osztrigagombából és C-vitamint. Természetes narancsízű, folyékony formában kapható. Az ajánlott használati idő legalább 2 hónap.

DR. MAX PROBIOMAXIK ● 60 db 

A készítmény garantált eredetű mikrobiális kultúrákat tartalmaz, félmilliárd élő baktériumot egy rágótablettában. A termék málnás ízű.

DR. MAX HLIVA KIDS ● 60 DB

 A rágótabletta osztrigagombakivonatot, csipkebogyót, cinket és C-, valamint D3-vitamint tartalmaz. Eperízű.

Tatiana Kocúrková


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »