A hatvan felettiek kötelező oltását szorgalmazza Heger. Állítólag kész lemondani, ha az ötlet nem megy át a koalíción

A hatvan felettiek kötelező oltását szorgalmazza Heger. Állítólag kész lemondani, ha az ötlet nem megy át a koalíción

Eduard Heger szlovák kormányfő az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszél, ahogy ő fogalmazott, „bizonyos társadalmi csoportok”, kötelező oltásáról. Sajtóhírek szerint akár funkcióját is kész ehhez kötni! 

Az egészségügyi minisztérium már korábban megerősítette, akár saját hatáskörön belül is el tudnák rendelni bizonyos társadalmi csoportok, jelesül a hatvan éven felüliek kötelező COVID-oltását, csakhogy ezt a lépést a kormányfő nem akarja, vagy nem meri meglépni.

Heger koalíciós felhatalmazással a háta mögött terjesztené a lakosság elé az elképzelést, de kétséges, hogy ezt megkapja-e valaha.

A Sme rodina miniszterei egyértelműen az önkéntes oltakozás mellett tették le a garast, míg a Za ľudí politikusai már jelezték, támogatják a kormányfő elképzelését. Heger ötletének komolyságát mutatja az is, hogy az igazságügyi és egészségügyi tárca már dolgozik az ehhez szükséges törvényi háttér feltérképezésén.

Hírdetés

Ha kötelezővé tennék a a60 éven felüliek oltását, az mintegy 400 ezer embert érintene. Ennyien vannak ugyanis ebből az 1,3 milliós korosztályból, akik még egy adag vakcinát sem kaptak.

A DenníkN azt írja, több általuk megkérdezett kormánypárti politikus szerint kormányülések egyik sarkalatos pontja lett a téma. Sőt, sokan azt mondják,

Heger „kommunikációjával azt sugallja”, hogy a kormányfői bársonyszéket is kész hozzákötni a kérdéshez. 

Ez azt jelentené, ha a koalíció nem támogatja a kormányfő elképzeléseit, két éven belül második miniszterelnökét is elveszítheti Szlovákia.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »