A Hamász korlátozza a muszlimok részvételét a karácsonyi ünnepségeken a Gázai övezetben

Aggodalomra és panaszra ad okot a Hamász palesztin iszlamista párt által kormányzott Gázai övezet vallásügyi minisztériuma egyik osztályának rendelkezése, mely szerint a muszlimoknak korlátozniuk kell „interakciójukat a karácsony keresztény ünneplésével”. A minisztérium belső dokumentumaiban található utasításokat az izraeli sajtó ismertette.

Az izraeli sajtó szerint született egy ad hoc fatva (iszlám vallásjogi döntés), a médián és a prédikátorokon keresztül pedig kampányt indítottak, mely arra figyelmeztetik a muszlimokat, tartózkodjanak a nem muszlim szertartásokon és ünnepségeken való közvetlen részvételtől.

December 19-én délután, kísérletét téve a viták elcsendesítésére a Hamász által irányított minisztérium kiadott egy közleményt annak tisztázására, hogy a tervezett intézkedések nem a honfitársaikként és a palesztin ügyért folytatott harcban társaikként emlegetett gázai keresztények liturgikus és istentiszteleti gyakorlatai ellen irányulnak, hanem kizárólag a nem muszlim vallási ünnepségeken résztvevő muszlimokhoz szólnak.

Az utasítás létezését megerősítő miniszteri nyilatkozat közzététele után megsokszorozódtak a negatív reakciók. A Hamász rendelkezésének leghatározottabb bírálói között van a palesztin néphez közel álló Ibrahim Faltas OFM atya, a Szentföldi Ferences Kusztódia tagja. Ibrahim atya az arab nyelvű katolikus hírportálon, az abouna.org oldalon is közzétett hosszú írásában a miniszteri nyilatkozatot a Hamász történelme „sötét lapjának” nevezte. „Szeretném, ha erőfeszítéseket tennének a gázai blokád megszüntetéséért vagy a Fatah és a Hamász megbékélésének támogatásáért, és egységet teremtetnénk a palesztin nép körében, vagy legalább meggyőzhetnénk az embereket, hogy kölcsönösen segítsék egymást e nehéz körülmények között” – olvasható az írásban.

Ibrahim atya élesen bírálja az iszlamista mozgalmat, amiért megkísérelte „megtiltani az embereknek, hogy együtt ünnepeljék Palesztina legszebb ünnepét, az ünnepet, amely a világon emberek millióinak figyelmét vonzza oda, és hogy lelkesedéssel kövessék a betlehemi események részleteit a születés városában, mely ezáltal az öröm s Palesztina örömének fővárosává is válik.”

Hírdetés

„A karácsony – folytatta a ferences szerzetes a Hamász fegyvereseihez fordulva – talán nem a Szeretet és a Béke Hírnökének, Mária fiának, Jézus Krisztus születésének napja, akit ti Isten prófétájaként tiszteltek, s akit a Korán huszonöt alkalommal említ meg? És a Korán Szűz Máriát nem említi meg harmincnégy helyen is? A karácsony nem Betlehem ünnepe, Palesztina napja? Nem ezért érkeznek zarándokok milliói Betlehembe minden évben, ami egyúttal Palesztina és a palesztin nép egyik jövedelemforrását is jelenti?”

A Palesztin Demokratikus Unió (FIDA), a Palesztina Felszabadítási Szervezetéhez (OLP) tartozó civil csoport is elítélte a Hamász karácsonnyal kapcsolatos utasításait a Gázai övezetben, a palesztinok közötti tolerancia és testvériesség elleni támadásnak nevezve azokat.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Custodia.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »