A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Sojgu és Geraszimov ellen

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen, mert polgári objektumok és civilek elleni támadásokat vezettek Ukrajnában.

Az ICC Sojgut és Geraszimovot háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolja, mert támadásokat indítottak civilek és a polgári infrastruktúra ellen.

A bíróság közleménye szerint az ICC bírái alapos okkal feltételezik, hogy mindkét orosz tisztviselő felelős „az orosz fegyveres erők által Ukrajna elektromos infrastruktúrája ellen 2022. október 10-től legalább 2023. március 9-ig végrehajtott rakétatámadásokért”.

„Ebben az időben az orosz fegyveres erők nagyszámú támadást hajtottak végre több erőmű és alállomás ellen Ukrajna több részén” – idézi az AP ügynökség a bíróságot.

Hírdetés

Oroszország többször is kijelentette, hogy Ukrajna energiainfrastruktúrája legitim célpont, ugyanakkor tagadta, hogy civileket vagy polgári infrastruktúrát támadott volna meg.

Az AP ügynökség szerint nem valószínű, hogy a közeljövőben ezen elfogatóparancsok alapján őrizetbe veszik valamelyik orosz tisztviselőt. Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát, és nem hajlandó kiadatni gyanúsítottait sem.

Tavaly a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen iss az ukrajnai gyermekek elrablásával kapcsolatban.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »