A háború kezdete óta több mint 90 ezren lépték át a szlovák–ukrán határt

A háború kezdete óta több mint 90 ezren lépték át a szlovák–ukrán határt

Eddig több mint 1200 ukrajnai kért átmeneti menedéket Szlovákiában – mondta Roman Mikulec belügyminiszter a Központi Válságstáb  ülése után. A miniszter ismertette a rendőrség adatait, melyek szerint a háború kezdete óta több mint 90 ezren lépték át a határt.

„Körülbelül 86 százalékuk ukrán állampolgár, javarészt nők és gyerekek” – mondta Mikulec. Sokan közülük más országba indulnak tovább, a hozzátartozóikhoz – tette hozzá.

Emlékeztetett, hogy csütörtökön (március 3.) az EU úgy döntött, hogy egész területén átmeneti védelmet nyújt az ukrajnai háború elől menekülőknek.

Hírdetés

Megköszönte Szlovákia lakosságának szolidaritását és az összefogást. Mikulec az ukrán határon kialakítandó humanitárius központról is beszélt.

„Ebbe a központba érkeznének a humanitárius segélyszállítmányok az összes országból, itt gondoskodnának a szétosztásáról és Ukrajnába küldéséről” – magyarázta. A minisztérium egyelőre keresi a helyet, ahol létrehozhatná ezt az elosztóközpontot. „Cégektől is kaptunk már felajánlásokat erre a célra, hajlandók a rendelkezésünkre bocsátani logisztikájukat” – jelentette ki Mikulec.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »