A gyorsételek nem csak az alakodnak ártanak – a tudósok kiderítették, mit tesz a sült krumpli az agyaddal

A gyorsételek nem csak az alakodnak ártanak – a tudósok kiderítették, mit tesz a sült krumpli az agyaddal

A gyorsételek nem csak az alakodnak ártanak – a tudósok kiderítették, mit tesz a sült krumpli az agyaddal Karika Alexandra2024. 04. 18., cs – 20:13

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyorsételek fogyasztása negatív hatással lehet az agyra. A kutatások a feldolgozott élelmiszerekben, cukorban és egészségtelen zsírokban gazdag étrendet összefüggésbe hozták a kognitív teljesítmény romlásával, a rossz közérzettel és a neurodegeneratív betegségek kialakulásának fokozott kockázatával.  

A tudósok azt vizsgálták, hogy a sütőolaj milyen hatással van az ételre. A Discover BMB 2024 konferencián bemutatott tanulmány eredményei kimutatták, hogy a többször felhasznált olaj károsíthatja az agyat – számolt be a Medical Daily.  

A kutatók a vizsgálatot patkányokon végezték. A rágcsálókat öt csoportra osztották. Bizonyos csoportokat „normális” étellel, a többit pedig olyannal, amit „nyers” vagy többször felmelegített étolajjal készítettek. Az újramelegített olajokat azért használták, hogy stimulálják a sütés során többször felhasznált olaj hatásait. A vizsgálat kimutatta, hogy a melegített étolajat fogyasztó patkányoknál megnőtt az oxidatív stressz és a gyulladás a májban, emellett a vastagbélben is jelentős károsodást tapasztaltak. A kutatók szerint a májban bekövetkezett változások a DHA omega-3 zsírsav agyba történő szállításának csökkenésére utalnak. Ezek a lazachoz és a szardíniához hasonló halfélékben találhatóak meg, és úgy gondolják, hogy nagyban hozzájárulnak az agy egészségéhez. A kutatás szerint ez a patkányoknál és utódaiknál magasabb szintű neurodegenerációhoz vezetett. A patkányokon megfigyelt hatások ellenőrzéséhez azonban további, embereken végzett vizsgálatokra van szükség.   

A tudósok a sütőolajok neurodegeneratív betegségekre, például az Alzheimer- és a Parkinson-kórra gyakorolt hatásaira szeretnének összpontosítani.  

Hírdetés

„A magas hőmérsékleten történő sütés számos anyagcsere betegséggel hozható összefüggésbe, de a sütőolaj-fogyasztás káros egészségügyi hatásairól még nem végeztek hosszú távú vizsgálatokat. Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számolnak be, hogy a hosszú távú sütőolaj-fogyasztás növeli a neurodegenerációt az utódok első generációjánál” – mondta Kathiresan Shanmugam, az indiai Tami Naduban található Központi Egyetem docense és a tanulmány vezetője.  

Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyorsételekben gazdag étrend a memória, a figyelem és az információfeldolgozás sebességének romlásához vezethet. Egy tanulmány például azt mutatta ki, hogy azok a fiatalok, akik több gyorséttermi ételt fogyasztottak, rosszabbul teljesítettek a kognitív funkciókat vizsgáló teszteken, mint azok, akik egészségesebben étkeztek – írja a The Sun.  

Egyes kutatások szerint a gyorsételekben fogyasztása növelheti az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Ezek a betegségek az agyban felhalmozódó abnormális fehérjékhez kapcsolódnak, amelyek károsítják az idegsejteket. A feldolgozott élelmiszerekben és cukorban gazdag étrend gyulladáshoz és oxidatív stresszhez vezethet az agyban, ami hozzájárulhat e betegségek kialakulásához.  

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tanulmányok csupán megfigyelő jellegűek, és nem bizonyítják a gyorsételek fogyasztása és az agykárosodás közötti közvetlen ok-okozati összefüggést.  

Bár további kutatásokra van szükség, bölcs dolog korlátozni a gyorsételek fogyasztását, és a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és sovány fehérjékben gazdag egészséges étrendre összpontosítani. Egy ilyen étrend segíthet az agy egészségének megőrzésében, és csökkentheti a kognitív károsodás és a neurodegeneratív betegségek kialakulásának kockázatát. 

(startitup.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »