A görög kormány zöld utat adott a hatnapos munkahétnek

A görög kormány zöld utat adott a hatnapos munkahétnek

Nyitókép: Körkép.sk

Míg a fél világ a négynapos munkahétről beszél, sőt több helyen – köztük Magyarországon – már tesztelik is, addig a görög kormány 6 napig dolgoztatná az embereket.

A plusz egy nap természetesen plusz pénzzel is jár. Az új szabály értelmében szombaton 40 százalékos, míg vasárnap 115 százalékos bónuszt kell adni az alkalmazottaknak.

,,Az Egészségügyi Világszervezet szerint már a heti 40 óra is túl sok. Számomra a 6 napos munkahét elfogadhatatlan. Mindent meg kell tennünk, hogy ez a jogszabály ne lépjen életbe”

Hírdetés

– mondta egy fiatal, akivel barátja is egyet értett. Szerinte a pénznél sokkal fontosabb az egészség és a tartalmas szabadidő.

A legtöbb közgazdász már rámutatott: a görög gazdasággal a legnagyobb gond a munka közbeni alacsony produktivitás. Az Európai Bizottság felmérése szerint a görögök egy óra alatt 40 százalékkal kevesebb munkát végeznek el, mint az európai átlag. Ennek legfőbb okai, hogy a cégek keveset költenek fejlesztésekre és az alkalmazottak továbbképzésére. Végezetül pedig a vállalkozók elvesznek a görög bürokráciában.

Az Eurostat adatai szerint már tavaly is a görögök dolgoztak átlagosan a legtöbb ideig, 39,8 órán át. Az uniós átlag alig több mint 36 óra, míg a legtöbb szabad idejük a hollandoknak van, akik csak 32 órát töltenek a munkahelyükön.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »