A görög kisebbségi képviselőt az eskütétel után visszavitték az albániai börtönbe

A görög kisebbségi képviselőt az eskütétel után visszavitték az albániai börtönbe

A bebörtönzött görög kisebbségi politikus, Fredi Beleri visszatért Albániába, hogy letöltse büntetését, miután az ottani hatóságok engedélyezték neki, hogy a hét elején Strasbourgba utazzon, hogy letegye hivatali esküjét az Európai Parlamentben (EP) – jelentette szombaton az AP.

Az 50 éves politikus azután lett európai parlamenti képviselő, hogy a görög kormányzó Új Demokrácia párt felvette őt a júniusi európai parlamenti választások jelöltjeinek listájára. Az európai parlamenti képviselők az EU-ban mentességet élveznek a büntetőeljárás alól, még akkor is, ha megválasztásuk előtt elkövetett bűncselekményekkel vádolják őket, Albánia azonban nem tagja az EU-nak.

Nem sajnálom, hogy visszatérhetek egy börtöncellába”

– mondta Beleri, miután leszállt a tiranai repülőtéren.

Hírdetés

Beleri ügye miatt megromlott a viszony Albánia és Görögország között, amely még azzal is fenyegetőzött, hogy miatta blokkolja Albánia uniós csatlakozási folyamatát.

Az albán rendőrség tavaly májusban tartóztatta le Belerit a szülővárosában, Himarëben tartott önkormányzati választások során, ahol az Edi Rama miniszterelnök kormányzó szocialistáival szemben álló koalíció élén indult a polgármesteri posztért.

A hatóságok azzal vádolták, hogy szavazatokat próbált vásárolni. Állítólagy mintegy 40 ezer albán lejt (360 eurót) ajánlott fel nyolc választói szavazatért.

A fellebbviteli bíróság később helybenhagyta az ítéletet, ami után Belerit megfosztották polgármesteri tisztségétől.

Az albániai görög kisebbség egyik központjának számító Himarë tengerparti üdülőhelyen augusztus 4-én tartanak új önkormányzati választásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »