Tisztújítás a Felvidéken: Forró Krisztián már biztosan nem indul a Magyar Szövetség elnöki székéért

Eldőlt. A pontos időpont és a helyszín is adott. A Pozsonyhoz közeli Fél (Tomášov) kultúrházában jönnek majd össze a nyári szünet, illetve az elvesztett országos és EP-választás után a Magyar Szövetség politikusai.

Szeptember 28-a fontos nap lesz a Magyar Szövetség életében. Teljes létszám esetén 150 küldött dönt majd arról, ki lesz Forró Krisztián pártelnök, valamint Pandy Péter OT-elnök utóda. Emellett lecserélik a teljes országos vezetést is. Tisztújítást tart a magyar párt, mely teljes hírzárlatban, de annál nagyobb háttérmunkával készül nagy eseményére.

Mi zajlik a kulisszák mögött?

A Körkép.sk cikksorozatban követi a kulisszák mögötti feljeményeket. A nyilvánosság, azaz a választók felé ugyanis nem szivárog ki az égvilágon semmi. Nincs is nagyon hol, hiszen a párt nem működik, sajtótájékoztatókat nem tart, a napi politikai eseményekre sem reagál. A háttérben azonban mindenki lázasan számolgat, lobbizik, egyeztet. Készül a tisztújításra. Ki azért, hogy saját pozícióját átmentse, ki azért, hogy végre pozícióba jusson.

Király Zsolt: Felvidéki paradox – Eljutottunk oda, hogy szinte mindegy, ki lesz a Magyar Szövetség új elnöke

A felvidéki magyar politikum jövőjéért aggódók ugyan már jelezték, hogy egy vereségek sorozatától megtépázott,  releváns politikai teljesítményt nem nyújtó párt számára elvileg teljesen felesleges bármilyen tisztújítás.

Átmeneti munkaelnökség is szóba jöhet

Hiszen amíg a szinte semmiért jól élő vezetők saját magukkal vannak elfoglalva, választóikkal nem törődnek, eleve bukásra van ítélve bármilyen új vezetés. Így sokkal ésszerűbb lenne, ha kötött mandátummal és meghatározott időre egyfajta átmeneti munkaelnökséget hoznának létre.  Romeltakarítás és az alapok lehelyezése céljából. Értsd, végre kiértékelnék az elmúlt vesztes csaták eredményeit, levonnák belőle a szükséges következtetéseket, majd azokból tanulva némi létszámellenőrzés után jövőképet, stratégiát alkotnának a megváltozott jelenre.

A Magyar Szövetség ugyanis jelenleg egyre inkább már csak saját magát képviseli. Politikusainak nagyrésze (tisztelet a kivételeknek) továbbra is a 90-es években érzi magát, miközben már 2024-et írunk. Megváltozott a környezet, a közösség, a választói igények, új kihívások vannak. Amíg ezekre nem talál  hiteles választ a Magyar Szövetség, mindenféle, tisztújításnak csúfolt átöltözés nem más, mint a felvidéki magyarok türelmével való visszaélés.

Király Zsolt: Magyar Szövetség – Mi értelme ilyen helyzetben a „tisztújításnak“?

Hogy Félben mégis újraosztják a lapokat, vagy a fenti, sokkal tisztességesebb lépésnek tűnő munkaelnökség létrehozása mellett döntenek, az majd a kongresszuson válik világossá.

Forró már biztosan nem indul

Hírdetés

Az biztos, a Körkép.sk számára a párt ma hivatalosan is megerősítette, hogy Forró Krisztián pártelnök „jelen állás szerint már biztosan nem indul” az elnöki pozícióért.

Helyette a párt Komáromi járási elnöke és Nyitra megyei képviselője, Becse Norbert lehet a befutó. Perszem egy ilyen pártban, mint a Magyar Szövetség óráról órára változnak a viszonyok. Attól függően, ki kit környékez meg, kinek mit ígér éppen.

Király Zsolt: A felvidéki liberálisok már egymást marják. A közelgő kongresszus hasonló veszélyt rejt az egykori MKP tagjai számára is

Mi mégis úgy tudjuk, nagy meglepetés lenne, ha nem Becse szerezné meg a szavazatok többségét. Forró Krisztián a nyarat azzal töltötte, hogy egyenként végigjárja a kongresszusi küldötteket (mármint az egykori MKP platformosokat, akik a múltban már kétszer megválasztották őt), hogy Becse érdekében lobbizzon.

Kik az eddig ismert hivatalos jelöltek?

A párt sajtóosztályától azt is megtudtuk, hogy eddig hivatalosan 3 elnökjelölt és 1 OT-elnökjelölt neve ismert. Becse Norbert mellett (biztos ami biztos) Forró Krisztián és Gub&k László. Ők szereztek eddig jelölést a helyi szervezetek részéről. Ma pedig Komáromban a helyi szervezet ülésén Becse és Gubík is 9-9 szavazatot kapott. Érdekesség, hogy Orosz Örs Becsére szavazott, Bauer Ildikó tartózkodott, az egykori MKP-sok közül pedig néhányan Gubíkra adták voksukat.

Szeptember 13-a a végső időpont. Addig kell levezényelni a jelöltállító taggyűléseket.

A Körkép.sk úgy tudja, hogy az ország középső, illetve keleti járásaiban Pandy Péter és Cziprusz Zoltán rendelkezik elnökjelölti ambíciókkal, Orosz Örssel pedig gazdája, az oligarcha Világi Oszkár még nem közölte, hogy hogyan döntött az ő indulásáról.

Király Zsolt: Amikor a nulla számonkéri a nullát – Simon nekiment Ravasznak

Gubík László a jelek szerint kezd gyorsan körön kívülre kerülni. Néhány egykori Via Novás híve, illetve MKP-s támogatóját leszámítva nincs küldöttben is mérhető, érdemi támogatottsága. Ez többek között Mészáros Attilának, Gubík (saját szavaival élve) „Via Novás pénzügyminiszterének” is köszönhető, akinek ún. gazdaságfejlesztő pályázatokkal kapcsolatos viselt dolgairól Farkas Iván, de mások is hosszan tudnának mesélni. Nem beszélve arról, hogy Budapesten is jól ismerik a toxikus Gubík-fiú, Mészáros Attila vállalhatatlan húzásait.

OT-elnöknek eddig egyetlen személyt, a Becse mellett szintén a Komáromi járásból származó és megyei képviselő Viola Miklóst javasolták.

Így néz ki, amikor egy párt már halott

Hogy a Magyar Szövetség politikai értelemben már halott, jól illusztrálja az a tény is, hogy helyi szinteken szinte mindenhol elmarad a tisztújítás. „Nem is volt elrendelve” – közölte érdeklődésünkre a párt sajtóosztálya. Minden megy tehát a maga megszokott útján, teljesítménytől, választási eredményektől függetlenül. Ha nincs tisztújítás, nem kell vizsgálni azt sem, hol mindenhol szűnt már meg de facto a helyi szervezet.

Szerettük volna megszerezni a párt Szervezési és Működési Szabályzatát, valamint a készülő kongresszus Ügyrendjét is, hogy bemutassuk olvasóinknak a játékszabályokat. Kérésünket azonban elutasították, belügyre hivatkozva…

A témával még foglalozunk.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »