A fogszuvasodás alapkezelése továbbra is ingyenes a betegek számára, de sok fogorvos már nem végzi el

A fogszuvasodás alapkezelése továbbra is ingyenes a betegek számára, de sok fogorvos már nem végzi el

Dobrovodský Róbert jogvédő kiemelte, hogy az egészségbiztosítóval szerződésben álló fogorvosok nem kérhetnek díjat a betegektől a fogszuvasodás kezeléséért. Ezt a kezelést teljes egészében az állami egészségbiztosítás fedezi.

A Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma emlékeztet arra, hogy a fogorvosok nem követelhetnek fizetést az egészségbiztosító által teljes mértékben fedezett eljárásokért, amennyiben a páciens nem kért nadstandard kivitelezést vagy anyagot.

A V12 fogszuvasodás kezelését teljes egészében megtéríti az egészségbiztosító – fogszuvasodás kezelése kézzel kevert üvegionomer cementből készült műanyag töméssel.

Ez az orvosi eljárás magába foglalja a fogszuvasodás kezelését és a fog végleges tömését, függetlenül annak típusától és mértékétől, életkortól függetlenül. Ezt az eljárást ingyenesen kell biztosítani, feltéve, hogy a páciens az előző évben részt vett az éves szűrővizsgálaton.

Hírdetés

Sok orvos már nem dolgozik vele

Jelenleg sok fogorvos már nem dolgozik kézzel kevert üvegionomer cementtel, amelyet alapvető formájában a fogszuvasodás kezelésére használnak. Ennek egyik oka az a követelmény, hogy minden orvosnak eleget kell tennie azon kötelezettségének, hogy a tudomány legújabb ismeretei szerint kezelje a betegeket.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi véleményében kijelentette, hogy „az egészségügyi részlegnek a korábbiakhoz hasonlóan tárgyalásokat kell kezdeményeznie, és a kézzel kevert üvegionomer cement helyett új megfelelő anyagról kell megállapodnia”.

Azoknak a betegeknek, akiknek kétségei vannak a térítési jogosultsággal kapcsolatban, helyesbítési kérelemmel fordulhatnak az egészségügyi szolgáltatóhoz vagy az Egészségügyi Felügyeleti Hivatalhoz, illetve az érintett önkormányzathoz.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »