A fogínyvérzés okai

A fogínyvérzés okai

Tízből egyetlen ember akad csupán, aki ne találkozna élete során legalább egyszer a fogínyvérzéssel. Fontos azonban leszögezni, hogy legtöbbször egy egészséges válaszreakció eredményéről beszélünk.

Az íny vérzése azt jelzi, hogy az érintett személy szájhigiéniája nem tökéletes. A fogakon felhalmozódó baktériumok hatására alakul ki ugyanis gyulladás, kitágulnak az erek, az ínybe pedig fehérvérsejtek lépnek ki a kórokozókkal szembeni védekezés érdekében – írja a Házipatika.com. 

Hírdetés

A vérszivárgás általában csak fogmosáskor és rágáskor jellemző, nem véletlen tehát, hogy legtöbbször a fogmosás után kiköpött fogkrémben találkozunk a problémával. Érdekesség, hogy a dohányosok ínyvérzése kevésbé súlyos, ez ugyanakkor csak jelzésbeli hiányosság, esetükben ezért még inkább oda kell figyelni a szájhigiéniára.

A fogínyvérzés tehát a nem megfelelő szájhigiénia miatt alakul ki, kezelése pedig ennek megfelelően az, ha nem vesszük fél vállról a fog- és szájápolást. Tévhit, hogy a vérző területet nem szabad érinteni a fogkefével, sőt éppen ott a legfontosabb a gyulladást okozó plakk eltávolítása.

Hasznos lehet a szájvizek használata is, akárcsak a fogköztisztító kefék és eszközök alkalmazása. A fogkő rendszeres eltávolíttatása is elengedhetetlen a kellő tisztaság eléréshez. A felsorolt fogások természetesen már a probléma kialakulása előtt, megelőzésként is megállják a helyüket.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »