A fehérorosz elnök megkezdte az EU-val közös visszafogadási megállapodás felfüggesztését

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hivatalosan is megkezdte az Európai Unióval (EU) kötött, a beutazási feltételeket megsértő személyek visszafogadásáról szóló megállapodás felfüggesztését, a minszki parlament elé terjesztve az erről szóló törvényjavaslatot – derül ki a fehérorosz elnöki hivatal szerdai közléséből.

A beszámoló szerint a "dokumentumot válaszul azokra a barátságtalan lépésekre készítették elő, amelyeket az EU és tagállamai tettek Fehéroroszországgal szemben". A közleményben megjegyzik: Minszk a közeljövőben felfüggeszti az egyezmény értelmében vállalt kötelezettségeit. A szöveg szerint e lépést Fehéroroszország a nemzetközi joggal összhangban hozza meg. "Az egyezmény előírja, hogy minden félnek megvan a joga részleges vagy teljes felfüggesztéséhez azáltal, hogy erről hivatalosan tájékoztatja a másik felet" – áll a közleményben.

A fehérorosz külügyminisztérium június végén jelentette be, hogy megkezdi a megállapodás alkalmazásának felfüggesztését. A tárca döntését azzal indokolta: Minszk a vele szemben bevezetett uniós szankciókkal és korlátozásokkal összefüggésben nem tud eleget tenni az egyezményben rá vonatkozó kötelezettségvállalások teljesítésének. Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter július elején közölte, hogy megkezdődött a folyamat, mindazonáltal hozzátette: Minszk nyitva hagy egy kiskaput, amely lehetővé teszi a megállapodáshoz történő visszatérést a kapcsolatok rendeződése esetén.

Hírdetés

A Fehéroroszország és az EU között tavaly májusban született megállapodás értelmében Fehéroroszországnak vissza kellett fogadnia azokat, akik a területén keresztül jogellenesen jutottak be egy uniós tagország területére.

Jóllehet a fehérorosz elnök most kezdte meg hivatalosan az egyezmény felfüggesztését, Fehéroroszország már hónapok óta nem működik együtt az uniós tagállamokkal az illegális bevándorlás kezelésében. A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, különösen Litvánia, illetve Lettország és Lengyelország határaihoz hetek óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy illegális bevándorlókat szállít az uniós országok határaihoz, a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések megtorlásául.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz "gyűjtőhelye" az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »