A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás ott vannak megyéik legfertőzöttebb járásai között

A Dunaszerdahelyi és a Komáromi járás ott vannak megyéik legfertőzöttebb járásai között

Érdekes statisztikákra bukkan az ember, ha veszi a fáradtságot és nekiáll alaposabban áttanulmányozni az Egészségügyi Információk Nemzeti Centrumának (NCZI) járványügyi statisztikákat gyűjtő honlapját. A szokásos és mindenhol feldolgozott adatok mellett értékes információkhoz juthatunk, ha kicsit mélyebbre ásunk.

Hiába az átalakított COVID-automata, az új fertőzöttek számának alakulása még az új rendszerben is egyike a legfontosabb járványügyi paramétereknek. Sok múlik azon, hogy az adott járásban, hány új fertőzöttet csípnek el a PCR-tesztek. A járási lebontást portálunk is mindennap közli, már, ha felkerül az NCZI honlapjára. Most az elmúlt egy hét statisztikáit tekintettük át, melyből világosan látszik,

véget ért a nyugalom a Nagyszombati kerület magyarlakta járásaiban. 

Október elseje és október hetedike között 713 új fertőzöttet regisztráltak Nagyszombat megyében. Ez a szám elsőre nem tűnik soknak, az Eperjesi kerület ennek háromszorosával „büszkélkedhet” (2179 új fertőzött), ahhoz mindenesetre elég volt, hogy a kerület besárguljon. A Dunaszerdahelyi járás, emlékezhetünk, az utolsó zöld járás volt az országban, az elmúlt egy hét statisztikái alapján azonban úgy fest, még sokat kell várnunk arra, hogy újra kizöldüljön a Csallóköz (ahogy azt látni fogjuk, Komárom sem áll jól). Fontos kiemelni, az alábbi adatok a PCR-teszttel diagnosztizált koronavírus-fertőzötteket mutatják.

Hírdetés

A Nagyszombat megyében diagnosztizált 713 fertőzött jelentős részét, 133 embert ugyanis a Dunaszerdahelyi járásban regisztrálták, ennél többet a megyében csak a nagyobb lélekszámú Nagyszombati járásban találtak, 176 embert.

Ezzel Dunaszerdahely második a járási rangsorban.

Szakolca (115), Szenice (95), Galánta (93), Pöstyén (62) és Galgóc (39 új fertőzött) is jobban állnak, bár különösen a Szakolcai és a Galgóci járás esetében érdemes kiemelni, jóval kisebb lakosságú egységekről van szó.

A 2011-es népszámlálás adatai alapján Nagyszombat megye lakossága nagyjából 550 ezer fő, Nyitra megyéé 690 ezer. Annak ellenére, hogy Nyitra megyében mintegy 150 ezerrel több ember él, a vizsgált időszakban fele annyi volt az új fertőzöttek száma, mint Nagyszombat megyében. A megye hét járásában összesen 360 új fertőzöttet regisztráltak, nagy részüket természetesen a Nyitrai járásban – 72 embert. Sokatmondó adat ugyanakkor, hogy a 110 ezres Komáromi járásban alig marad el az új fertőzöttek száma a 160 ezres Nyitrai járáshoz képest – 61 új fertőzöttet találtak az elmúlt héten. Hasonló a helyzet az Érsekújvári járásban is (mintegy 145 ezer lakos), bár a lakosságszám különbsége itt jóval kisebb, 62 új fertőzöttet regisztráltak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »