A Dunához közeli fővárosi fürdők is készülnek az árvízvédelemre

A Dunához közeli fővárosi fürdők is készülnek az árvízvédelemre

A Dunán levonuló árhullám a főváros több fürdőjét is érinti. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. ezért megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére. Az árvízvédelmi munkálatok már befejeződtek, a Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig.

A Dunán levonuló jelentős árhullám elleni védekezésben a legtöbb feladat a margitszigeti Palatinus fürdő területén jelentkezik a fővárosban.

„Már a hétvégén megkezdtük a fürdő eszközeinek az áthelyezését az alagsori és a földszinti épületrészekből, 75 köbméter homokból mintegy 4000 homokzsákot készítettünk a kollégáinkkal” – mondta Borosné Szűcs Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban.

A vezérigazgató leszögezte, szeretnék az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves hullámgépet is megóvni, valamint nyilvánvalóan az egész épületet, a fürdő egészét megvédeni a víztől. Hozzátette,

egészen biztosan lesz valamennyi árvíz a Palatinuson, ezt a 2013-as tapasztalatok is alátámasztják, de mindent megtesznek, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel vészeljék át ezt az időszakot.

Hírdetés

A rendkívül magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király és a Lukács fürdőt is veszélyezteti, míg a pünkösdfürdői strandot a megemelt gát miatt jelenleg nem fenyegeti veszély. „A Gellért és a Rudas esetén a két fürdő alatti tározóban közösen kell felügyelnie a kollégáknak a forrásokat, mert a közlekedő edény elve miatt ha a Duna vízszintje megemelkedik, akkor ebben is emelkedni fog” – magyarázta Borosné Szűcs Ildikó.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetője elmondta, mind a három fürdőben, a Gellértben, a Lukácsban és a Rácban is homokzsákokkal készülnek a védekezésre. A Király fürdő viszont egy nehéz kérdés, hiszen jóval mélyebben helyezkedik el, mint a Fő utca szintje. Mint mondta, e fürdő esetében azzal számolnak, hogy a víz valamilyen szinten el fogja önteni, de természetesen mind a Király, mind a Lukács fürdőnél ellenőrizték az árvízvédelmi szivattyúkat. Leszögezte:

ezek működnek, tehát ha el is éri az említett két fürdőt az árvíz, akkor a szivattyúkkal megteszik, ami lehetséges.

Jelenleg az ilyenkor egyébként is nyitva tartó fürdők közül csak a Palatinus nem látogatható, de szükség esetén további korlátozásokra is készülni kell.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »