A DAC-ra északír, a Fradira és a Slovanra keleti kaland vár

A DAC-ra északír, a Fradira és a Slovanra keleti kaland vár

Kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája és Európa-konferencialiga 1. selejtezőkörének párosításait: a Ferencvárosra és a Slovanra keleti út vár, míg a DAC északír ellenfelet kapott.

A DAC kiemeltként várta az Európa-konferencialiga-selejtező első fordulóját, ahol az öt lehetséges ellenfél közül végül az északír Cliftonville-t kapta.
A Cliftonville egy belfasti székhelyű csapat, amely az északír bajnokság legutóbbi kiírását a második helyen zárta a Linfield mögött, így biztosította helyét a nemzetközi porondon.  A sorozatban ötödik európai kupaszereplésükre készülő dunaszerdahelyiek korábban még sosem találkoztak brit csapattal történelmük során. A párharc első mérkőzésére július 7-én, csütörtökön a MOL Arénában kerül sor, a visszavágót 14-én rendezik Belfastban. Amennyiben a DAC továbbjut, a második fordulóban is kiemelt lesz.

A rózsahegyiek az első fordulóban nem kiemeltként a litván Kauno Zalgiris csapatával mérkőznek meg, Domonkos Kristófék hazai pályán kezdik a párharcot. A kupagyőztes nagyszombati Spartak, valamint mindhárom magyar induló (Puskás Akadémia, Kisvárda, Fehérvár) csak a második fordulóban kapcsolódik be a küzdelmekbe, amelynek sorsolását szerdán tartják. 

A sárga-kékek hétfőn kezdték meg a felkészülést az új szezonra, az első két napon orvosi és erőnléti teszteken vettek részt a játékosok. Köztük volt a rózsahegyi kölcsönjátékából hazatérő Martin Rimarenko is, míg a saját nevelésű Matúš Malý már nem, aki pont a liptói csapathoz igazolt hétfőn.

„Leellenőrizzük, milyen mértékben csökkent a játékosok maximális teljesítőképessége a guggolásban, fekvőnyomásban, és az ellenállási erőt felhasználó gyakorlatok segítségével a robbanékonysági szintet ugyancsak lemérjük” – foglalta össze az első két nap programját Gábriš Csaba erőnléti edző a DAC honlapjának.

A csapat szerdán abszolválja az első közös edzést a MOL Akadémián, az első felkészülési mérkőzést is ott játssza a csapat, szombaton 10 óra 30 perckor a Fortuna Ligától búcsúzó FK Pohronie lesz az ellenfél. A DAC még nem nevezte meg az új vezetőedzőt, de értesüléseink szerint már eldőlt, hogy Adrián Guľa veszi át a csapat irányítását.

Hírdetés

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában is, ahol a magyar bajnok Ferencváros csapata kazah ellenfelet kapott. A Fradi július 5-én vagy 6-án, idegenben kezdi a Tobol Kosztanai elleni párharcot, a visszavágóra pedig 12-én vagy 13-án kerül sor a Groupama Arénában. Továbbjutás esetén a zöld-fehérek a 2. selejtezőkörben is kiemeltek lesznek.

„A Tobolt ismerem. Kazahsztánban is játszottam már mérkőzést az orosz válogatott szövetségi kapitányaként, nem volt egy könnyű meccs. Már a kazahok is képesek jó focit játszani, a világ minden tájáról érkeznek oda légiósok. Az ottani bajnok sem fogja könnyen adni magátˮ – idézi Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőt a Ferencváros klubhonlapja.

A Tobol története második bajnoki címét szerezte 2021-ben, míg az aktuális szezonban tizenkét forduló után az ötödik helyet foglalja el a tabellán.

A Slovan régi-új vezetőedzője, Vladimír Weiss számára izgalmasan alakult a BL első selejtezőkörének sorsolása, csapatára ugyanis a grúz bajnok Dinamo Batumi vár. Weiss a Slovan előtt öt éven át irányította a grúz felnőttválogatottat, így jól ismeri az országot és a közeget.

„Őket tippeltem a sorsolás előtt, és bejött. Az esélyeket 50-50 százalékra lőném be. Ismerem jól az edzőjüket és a játékosokat is, többen közülük válogatottak. Tovább akarunk jutni, meglátjuk, mire leszünk képesek a pályánˮ – mondta Weiss a Slovan honlapjának.

A Batumi története első bajnoki címét szerezte a tavasz-ősz ütemű grúz bajnokság 2021-es szezonjában, az aktuális kiírásban 16 forduló után szintén az élen áll. A csapat a BL-selejtezőkben először própál szerencsét, de az egyéb versenysorozatokkal van tapasztalata, 2015 óta most jutott ki ötödször a nemzetközi porondra. (lz, fradi.hu, dac1904.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »