A csallóközkürti Szent István-templom oltára

A csallóközkürti Szent István-templom oltára

A csallóközkürti Szent István vértanú tiszteletére szentelt templom minden bizonnyal Árpád-kori. Plébánosát már egy 1276-os oklevél is említi. A templom építtetői bizonyára a Hont-Pázmány nemzetségből származó Szentgyörgyi grófok, a település birtokosai voltak. A gótikus templom megmaradt középkori harangja 1482-ből való, s a feliratában szereplő magister thoma bizonyára a harangot önttető Szentgyörgyi Tamás grófot jelöli.

A templom 1461-ben a protestánsok kezére került, s amikor a katolikusok 1694-ben visszakapják, már romos állapotban van. A 18. század elején ugyan felújították, ám plébániáját csak 1872-ben állítják vissza Simor János esztergomi hercegprímás segítségével. Az 1901-ben Csallóközkürtre került Szép Lajos plébános idejében kerül sor a templom szinte teljes újjáépítésére, mindössze a torony és néhány eleme, többek között egy gótikus kapuzat kőkerete maradt meg.

Hírdetés

1925-ben Szép Lajos plébános és nővére a templomnak új oltárt készíttetett Rigele Alajossal, az ismert pozsonyi szobrászművésszel. A márványoltárt két oldalt térdeplő angyalok alakja díszíti. Ezeket a szobrász az összetört pozsonyi Mária Terézia-szobor darabjaiból faragta.

Az összetört szobor maradványainak egy része ugyanis egy pozsonyi kőfaragó műhelyébe került, itt talált rá Rigele Alajos.

A csallóközkürti önkormányzat a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2021-ben teljesen megújíttatta a templomot, melynek ünnepélyes átadására 2022. augusztus 19-én került sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »