A Bloomberg szerint Putyin hajlandó lenne tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról és NATO tagságáról. Az oroszok cáfolnak

A Bloomberg szerint Putyin hajlandó lenne tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról és NATO tagságáról. Az oroszok cáfolnak

Nyitókép: SITA

Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetett jelzéseket küldött az Egyesült Államoknak arról, hogy hajlandó tárgyalni az ukrajnai háború befejezéséről – írta ma a Bloomberg ügynökség két, a Kremlhez közel álló, meg nem nevezett személyre hivatkozva. E források szerint Putyin ily módon teszteli, hogy az USA hajlandó lenne-e tárgyalni az ukrajnai háború befejezéséről. Az amerikai tisztviselők azonban azt mondták az ügynökségnek, hogy nem tudnak ilyen jelekről.

A Kremlhez közel álló források szerint Putyin a múlt hónapban meg nem nevezett közvetítőkön keresztül jelzéseket küldött magas rangú amerikai tisztviselőknek. E források szerint az orosz elnök idővel hajlandó lenne lemondani Ukrajna semleges státuszára vonatkozó orosz követelésről, valamint arról, hogy Oroszország elutasítja Ukrajna NATO-tagságát. Ennek azonban az lenne az ára, hogy elismerjék az orosz fennhatóságot az ukrán területek felett, amelyek felett Oroszországnak sikerült megszereznie az irányítást az elmúlt években. Kijev azonban többször is határozottan elutasította a hasonló kéréseket.

– mondta a Bloombergnek Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

„Ukrajnán múlik, hogy eldöntse, mikor és hogyan viszonyul az Oroszországgal való tárgyalásokhoz”

Hírdetés

– tette hozzá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ma a Bloomberg cikkére reagálva az orosz sajtó szerint szintén azt mondta, hogy nem igazak azok az információk, amelyek arról szólnak, hogy Oroszország hajlandó lemondani Ukrajna semleges státuszának követeléséről.

Putyin nyilvánosan még nem mutatott hajlandóságot az ukrajnai harcok leállítására vonatkozóan – mutatott rá a Bloomberg ügynökség. Putyin és más orosz tisztviselők ehelyett arról beszélnek, hogy folytatni kívánják az ukrajnai támadásokat, hogy elérjék a korábban kitűzött orosz célokat. A Kreml ugyanakkor többször is kijelentette, hogy az orosz fél nyitott a párbeszédre, de a tárgyalások nem lehetségesek, mert Kijev megakadályozza azokat. Hasonlóan nyilatkozott a Bloombergnek Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Putyin elnök többször elmondta, hogy Oroszország nyitott volt, nyitott és nyitott lesz tárgyalásokra Ukrajnával”

– mondta.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »