A bíróság elõtt tiltakoztak a Colectiv érintettjei, 6 év telt el jogerõs döntés nélkül

A bíróság elõtt tiltakoztak a Colectiv érintettjei, 6 év telt el jogerõs döntés nélkül

Fehér lapokkal és szeretteik arcképeivel tiltakoztak a Colectiv-ügy érintettjei a fellebbviteli bíróság előtt, miután hat éve már annak, hogy a 65 halálos áldozatot, de még senkit nem ítéltek el – írja a Libertatea.

A Colectiv-tragédia számos visszaélésre és korrupciós ügyre hívta fel a figyelmet az államigazgatás és az egészségügyi rendszer tekintetében. Már eleve a klubhelyiség papírjai nem voltak rendben (a tűzvédelmi engedélyt nem adhatták volna ki), de a kórházi fertőzésekhez is (ami az égési sérülések esetében halálos kimenetelű lehet) a tisztítóanyagok korrupciós ügye tapadt (HexiPharma). Az erről szóló oknyomozásról film is készült Colectiv néven.

Hírdetés

Hat évvel a tragédia után, a tűz túlélői és az áldozatok hozzátartozói szombaton a bukaresti Fellebbviteli Bíróság késlekedései miatt tiltakoztak, hogy ezzel felhívják a figyelmet számonkérés elmaradására.

A Colectiv klubban történt tűz következtében 65 fiatal hunyt el, az ők fotóit helyezték el szombat délután a fővárosi Fellebbviteli Bíróság lépcsőjén. A képek mellett az áldozatok rokonai ültek, akik fehér lapokkal borították magukat.

A 2015.október 30-i tűz áldozatainak fényképei között a tüntetők néhány intézmény vezetőjének képeit is közzétették, például Klaus Johannis államelnök és Victor Ponta akkori miniszterelnök képét. Ugyanakkor voltak képek Cristian Popescu Piedone-ról, a 4.szektor korábbi polgármesteréről is, az ő körzetében működött a klub. De Nicolae Bănicioiu, korábbi egészségügyi miniszter képe is ott volt. A tisztviselők fotói voltak egyedül színesek, míg az áldozatoké fekete-fehérek voltak.

19.00 után az áldozatok rokonai az egykori Pionier gyárba vonultak, ahol a Colectiv Klub működött. (libertatea)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »