A „biológiai antibiotikum” lehet az áttörés a tuberkulózis kezelésében

A „biológiai antibiotikum” lehet az áttörés a tuberkulózis kezelésében

Kínai és izraeli tudósok kifejlesztették az első biológiai anyagot, mely a kémiai antibiotikum-terápiát helyettesítheti a tuberkulózis kezelésében – közölte a Tel-avivi Egyetem (TAU).

Az új kezelés alternatívát kínál a hagyományos terápiával szemben, megoldva ezzel a hatóanyagoknak ellenálló baktériumok problémáját – írja a Hirado.

„Ez az első alkalom a történelemben, hogy kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy „biológiai antibiotikumot”

és demonstrálni, hogy az emberi antitestek képesek a hagyományos kémiai antitesteket helyettesíteni” – közölte az egyetem.

Hírdetés

A TAU és a Csinghua Egyetem vezette kutatás eredményeit a Nature Communications című tudományos lapban mutatták be. A szakértőknek egy-egy sejtből származtatott monoklonális antitesteket sikerült izolálniuk, amelyek megakadályozták a tuberkulózist okozó baktériumok növekedését laboratóriumi egerekben.

A humán antitestek proteinek, amelyeket az emberi szervezet természetes módon létrehoz a testnek egy fertőzésre vagy oltóanyagra adott immunválaszaként.

Rengeteg előnyük van, például a specifikusságuk, a stabilitásuk és a biztonságuk.

A tanulmány sikerén elindulva a kutatók most azt vizsgálják, kiterjeszthető-e a biológiai helyettesítő anyag más antibiotikumokra is, például azokra, amelyek olyan betegségeket kezelnek, mint a tüdőgyulladás vagy a staphylococcus fertőzés.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »