A bellegszencsei fürdő engedély nélkül használta fel a geotermikus kút vizét

A bellegszencsei fürdő engedély nélkül használta fel a geotermikus kút vizét

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség azt állítja, hogy a fürdő nem jogosult a geotermikus kútból vizet szívni és azt az úszómedencékben használni. Az engedély nélküli felhasználásra egy 2019 augusztusában végzett ellenőrzés során derült fény.

Az állami vízvédelmi felügyelet az ellenőrzéskor egy olyan csőrendszert fedezett fel a Liska vízfolyásán, amelyből barna színű meleg víz folyt, a medencék használt vizét engedték a patakba. A geotermikus víz tengervíz összetételű és problémát okoz a természetben. Az ellenőrző szerv azt is megállapította, hogy a fürdő a kiadott engedélyekkel ellentétben geotermikus vizet vett a PO-1-es kútból.

A vízvédelmi felügyelet 128 978 euró bírságot szabott ki a fürdőt működtető GEO TERMÁL-ra, erre a szóban forgó vállalat fellebbezést nyújtott be.

A másodfokú jogorvoslati eljárás során kiderült, hogy a geotermikus forrásból történő vízvezetés engedélyezésével kapcsolatban benyújtott határozatok egyikét megváltoztatták és 1994-ben lejárt. „A hatóság úgy véli a vállalatot okirathamisításon kapták, ezért jelentették a tényt a rendőrségnek. Jelenleg folyik a nyomozás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt” – erősítette meg a vízügyi felügyelet.

Hírdetés

A PO-1-es furat tulajdonosa a Geo Termál Podhájska felhatalmazást kapott a geotermikus víz merítésére hermetikusan lezárt csőrendszeren keresztül, amelyet használat után vissza kell vezetni az altalajba. Az ellenőrzések során megállapítást nyert, hogy a társaság 2018-ban 219 249 köbméter vizet vett ki a kútból, ebből 96 989 köbmétert a kiadott engedélyek megsértésével használtak fel. 32 500 m3 víz merítését az érintett társaság engedéllyel bizonyította, amely a vizsgálati eljárás során hamisnak bizonyult.

A PO-1-es furat tulajdonosa kizárólag a Slovkvet Kft. üvegházainak fűtésére jogosult vizet merni a kútból, amelynek ilyen irányú érvényes szerződése van a Geo Termállal. Az engedély előírja, hogy a víz nem lesz szennyezett és egy külön furaton keresztül vissza kell vezetni a talajba.

Meg kell említeni, hogy 1992 májusa és 1994 szeptembere közötti időszakban a GEO TERMÁL rendelkezett engedéllyel, amely lehetővé tette, hogy az üvegházakban már felhasznált vizet a medencékbe engedje és a vizet tisztítás és hűtés után a szomszédos Liska patakba engedje. „Ez az engedély lejárt.

Az ellenőrzés során a Geo Termál olyan engedély hamis másolatát mutatta fel, melyben az időbeli korlátozásokat törölték. Ugyanakkor a vízkiemelés sokszorosan meghaladta a határozatban meghatározott mennyiséget, sőt közvetlenül a furatból szivattyúzták a vizet a medencékbe “- közölte a környezetvédelmi felügyelőség.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »