A baloldali szlovén ellenzék újra benyújtotta bizalmatlansági indítványát

A szlovén baloldali ellenzék újra benyújtotta a Janez Jansa vezette jobbközép koalíciós kormány elleni bizalmatlansági indítványát, amelyet egyszer már visszavont, mert egyes képviselők nem tudtak volna részt venni a parlamenti szavazáson a koronavírus-járvány miatt – írta a Delo című szlovén napilap szerdán.

A kormány elmozdítását célzó indítványt most csak – a minimálisan szükséges számú – tíz képviselő írta alá a korábbi 42 helyett a 90 fős parlamentben.

Az előterjesztést Marjan Sarec előző miniszterelnök pártja, a Marjan Sarec Párt (LMS), a Szociáldemokraták (SD), a Baloldal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB), valamint a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) két-két képviselője támogatta. Előbbi négy párt korábban létrehozta az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK), melyhez azonban egyelőre nem csatlakozik a DeSUS.

Az előterjesztők az új indítványban is Karl Erjavecet, a nyugdíjas párt elnökét nevezték meg miniszterelnök-jelöltnek. A DeSUS december közepén lépett ki a koalíciós kormányból, miután a párt élére ismét Erjavecet választották meg.

Hírdetés

Az előző bizalmatlansági indítványt január 15-én terjesztették be.

A kezdeményezést ismét benyújtó pártok egyetértettek abban, hogy a kormány nem tud megbirkózni a koronavírus-járvány okozta nehézségekkel.

Erjavec hozzátette: a kormány legfőbb hibája azonban a demokrácia bomlasztása. „Janez Jansa miniszterelnök sok erőfeszítést tesz az alkotmányos alapelvek aláásására, a szabályozó intézmények gyengítésére és az úgynevezett második köztársaság létrehozására” – húzta alá.

A kormány megbuktatásához az ellenzéknek a 90 tagú parlamentben 46 szavazatra lenne szüksége, a DeSUS a bizalmatlansági indítványt támogató pártok képviselői mellett mások támogatására is számít. Eddig egyetlen más párt sem jelezte támogatását, az ellenzéknek pedig mindössze 42 képviselője van a törvényhozásban.

Marjan Sarec volt kormányfő, az LMS elnöke kijelentette: még ha kudarcot vall is a szavazás, az nem jelent vereséget az ellenzék számára, amely köteles mindent megtenni az ország helyzetének javítása és a helyes irány visszaállítása érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »