A 3 Folyó Völgye borainak kóstolója

A 3 Folyó Völgye borainak kóstolója

A tegnapi nap folyamán a helembai Világi Wineryben mutatkoztak be a Duna, Garam és Ipoly folyók által ölelt dél-szlovákiai pincészetek. Rendkívül színes volt a kínálat úgy a fajták, mind a borkészítés terén.

Bauer Ildikót arról kérdezzük, mi célból hívták életre a 3 Folyó Völgye társulást?

Térképre vetítve ez a Komárom-Érsekújvár-Ipolyság háromszög. Azért lett létrehozva, hogy külön kommunikációt biztosítsunk ennek a különleges borvidéknek, melynek alapító tagjai a Világi Winery, a Fűri Kastély és Bott Frigyes pincészete. Jelenleg 20-25 borászatot képviselünk, olyanokat, akiknek a bora minőségi, tudnak vendégeket fogadni és hideg-meleg konyhával működnek.

A három folyó völgyét a sokszínűség jellemzi, hiszen a talajszerkezet majdhogynem falunként változik, más-más jellegzetességet adva a boroknak, ezen kívül a borkészítés technológiája is különböző. Van, aki a hagyományokra esküszik, míg mások a legmodernebb technológiát részesítik előnyben. A borászatokat próbáljuk bekapcsolni a turizmusba. Segítünk nekik összerakni 2-3 napos programokat, melyben a borturizmus mellett fürdőzés, turisztika vagy településlátogatás szerepel.

Spek Ákostól, a Világi Winery vezetőjétől tudakoljuk, melyek pincészetük főbb jellemzői.

Hírdetés

Andezittel dúsított vulkanikus talaj, sok napsütés, déli fekvésű dűlők. Alattunk folyik a Duna, mellettünk az Ipoly és közel a Garam – ez egyedi klímát teremt, ami a szőlőben, majd a borban is megmutatkozik. Mikor visszahoztuk a szőlőtermesztés tradícióját a régióba, fontos volt, hogy a Kárpát-medence tipikus fajtákat telepítsünk, emellett természetesen a nemzetközi nemes fajták is megjelennek. 10 hektáron gazdálkodiunk, pincészetünkben a legmodernebb technológiát alkalmazzuk, de vannak boraink, amelyek hagyományos eljárással készülnek.

Nekünk fontos a régió. Hogy legyen egy látványos borászat, ami köré lehet építkezni. Ezért hívtunk meg a borkóstolóra tíz neves borászt. Jelen van a magyar és szlovák szakmai közönség, de a nagyvilágból is vannak itt kollégák.

A borok mellett lehetőség nyílt megkóstolni a Bindics Imre séf által kreált finom falatokat, az ipolyszalkai Biopack mangalicafarm termékeit, a Georgina farm sajtjait, a Green Plantation saját pörkölésű kávéját, a Pemak mákból készült finomságait, valamint a ZAX prémium kézműves csokoládéit.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »