A 15 milliárd forintot is meghaladhatja a pünkösdi egyházhoz kötődő költségvetési csalással okozott vagyoni hátrány

A 15 milliárd forintot is meghaladhatja a pünkösdi egyházhoz kötődő költségvetési csalással okozott vagyoni hátrány

„Az eddigi gyanúsítások során közölt bűncselekményekkel okozott vagyoni hátrány összege meghaladja a 15 milliárd forintot” – közölte a Békés Vármegyei Főügyészség. Ezzel a Magyar Pünkösdi Egyház intézményei ellen folyó eljárás szintet lépett. A bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettében folyó nyomozás ugyanis eddig „csak” 8 milliárd forintra tette a károkozás mértékét, tavaly májusban pedig még „csak” félmilliárd forintos pénzmosásról szólt a vád.

Hírdetés

A vármegyei főügyészség 2018 óta folytat kiterjedt vizsgálatot az ügyben, amely középpontjában a békéscsabai Közösségi Misszió (KM) van, amely az egyház legnagyobb, békéscsabai központú intézménye. A vizsgálat emellett kiterjedt a pünkösdisták egyháztanácsára, elnökségére, az egyház környékén működő tucatnyit szervezetre és azok összetett kapcsolatainak rendszerére. De megtalálható a KM-hez tartozó és a gyanús pénzmozgásokban fontos szerepet játszó Szocnet Kft. és a Simonka György egykori fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségi köréhez tartozó Magyar Termés TÉSZ Kft. is.

A Közösségi Misszió két ügyvezetője, dr. V. György és dr. V. Károly már 2022 áprilisa óta letartóztatásban van, békéscsabai és eleki otthonaikban a nyomozók már 2021 novemberében házkutatást tartottak. A házkutatások és a 2022. áprilisi letartóztatásuk közben mindketten sikerrel kérték felvételüket a Fidesz békéscsabai szervezetébe.

Herczeg Tamás, a párt békéscsabai parlamenti képviselője erről annyit mondott: „Mint mindenki más hasonló ügyben, esetükben is érvényes az ártatlanság vélelme”. A békéscsabai Fidesz egyébként sem tűnik válogatósnak: a párt nemrég azt a Szegedi Balázst választotta városi elnökének, akit a cégbíróság 2024 végéig eltiltott a cégvezetéstől.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »