Fico módosításokat tervez a média szabályozásában

Fico módosításokat tervez a média szabályozásában Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 19:11

Robert Fico (Smer) kormányfő módosításokat tervez a média szabályozásában, például a nemzeti médiahivatal létrehozását, a helyreigazításhoz és válaszadáshoz való jog bevezetését, és az újságírói munka végzéséhez szükséges feltételek módosítását – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján, bírálva a jelenlegi helyzetet.

Hírdetés

„Ügyvéd, közjegyző, bíró, jogász, mindnek jogi végzettségre van szüksége. Miért ne lehetne érvényes, hogy csak az lehet újságíró, aki zsurnalisztikát végzett, vagy továbbképzésen vett részt? És kötelező lenne a tagság valamilyen testületi szervezetben, amely fegyelmi eljárást indíthatna, hasonlóan, mint például az ügyvédeknél” – mondta az újságíróknak a kormányfő.

Fico szerint most óriási a rendetlenség a médiában, szerinte egyetlen EU-tagállamban sem létezik ilyen, az újságírók azt csinálnak, amit akarnak, és semmilyen felelősséget nem viselnek.

Megreformálásról és nemzeti médiahivatal létrehozásáról beszélt kedden Andrej Danko, az SNS elnöke, a parlament alelnöke is. „Szeretném bejelenteni, hogy nemzeti médiahivatal létrehozását készítjük elő, a szabályokról és testületi szervezet létrehozásáról fogunk tárgyalni” – tette hozzá azzal, hogy a média frusztrálja a társadalmat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »