A püspöki szinódus október 7-i sajtótájékoztatójának összefoglalója

A püspöki szinódus október 7-i sajtótájékoztatójának összefoglalója

A püspöki szinódus október 7-i sajtótájékoztatóját összefoglaló anyagot a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola online szellemi műhelye, a Duna-parti Iskola oldala tette közzé.

A szinódus az október 7-i délelőtti munkáját a VI. Pál teremben 351 résztvevővel kezdte meg, akik imádsággal fejezték ki közelségüket a közel-keleti fegyveres konfliktus miatt szenvedőkkel, osztozva fájdalmukban – ismertette Paolo Ruffini, a Kommunikáció Dikasztériumának prefektusa a Szentszék Sajtóközpontban az újságíróknak tartott tájékoztatón.

A pápa „ezen a szomorú napon” levelet küldött a közel-keleti katolikusoknak. A szinódusi ülésnap megnyitásakor Mario Grech bíboros emlékeztetett arra, hogy október 7-e az ima és a böjt napja a pápa akaratából, amely a Santa Maria Maggiore-bazilikában elmondott rózsafüzér imádságot követi. „Imádság, böjt, jótékonykodás” – hangsúlyozta Paolo Ruffini, emlékeztetve arra, hogy Konrad Krajewski bíboros ma délelőtt beszédet mondott az ülésteremben, és bejelentette, hogy a mai napon gyűjtést indítottak a gázai Szent Család katolikus plébánia részére, amit Gabriel Romanelli atya vezet, „akit a pápa minden nap felhív, hogy tanúskodjon a szenvedőkhöz való közelségéről”.

A gázai Szent Család katolikus plébánia és templom

A Kommunikáció Dikasztériumának prefektusa arról tájékoztatott, hogy a pápa által október 6-án, vasárnap bejelentett 21 új bíboros közül 9 részt vesz a szinóduson. Ők: Luis Gerardo Cabrera Herrera OFM, Tarcisio Isao Kikuchi SVD, Pablo Virgilio Siongco David, Német László SVD, Jaime Spengler OFM, Ignace Bessi Dogbo, Dominique Joseph Mathieu OFM, Roberto Repole, Timothy Peter Joseph Radcliffe OP.

Paolo Ruffini ezután felidézte Maria Ignazia Angelini bencés szerzetesnővér meditációját, valamint Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus főrelátora által az Instrumentum laborisról mondott gondolatait. Kemelte: „Ignazia anya arra buzdított bennünket, hogy a szinodális Egyház útját az irgalmas szamaritánus példáját követve járjuk. A szamaritánus – mondta –

Ez egy radikálisan új küldetés elfogadására készteti az Egyházat, amelyet az irgalom és a hiteles kapcsolatok vezérelnek. Ezért a szinodális Egyházzá válás útján nagy hangsúlyt kell fektetni nemcsak az egyének, hanem a kapcsolatok megértésére is.”

Maria Ignazia Angelini nővér

Jean-Claude Hollerich bíboros a kapcsolatokról szóló elmélkedéshez hozzáfűzte a béke témáját, és felvázolta az Instrumentum laboris kapcsolatokról szóló fejezetét, amely mélyreható elemzést nyújt a szinodális Egyház számára az alapvető kapcsolatokról – mondta Paolo Ruffini.

Hírdetés

Ezután Giacomo Costa jezsuita, a közgyűlés titkára részletesen ismertette a munkamódszert, amelyet a sajtótájékoztatón Sheila Pires, az információs bizottság titkára mutatott be az újságíróknak. A délelőtt és a délután is a szinodális párbeszédek és az imádság ritmusában zajlott.

A negyedik általános közgyűlést holnapra tervezik, amellyel kapcsolatban Sheila Pires bejelentette: „A közgyűlés azt tervezi, hogy a belső szabályzat 13. cikke alapján megválasztja a bizottság tagjait a záródokumentum elkészítéséhez. Majd a nyelvi csoportok beszámolói kerülnek bemutatásra. Az első héten a már elfogadott modell szerint szavazunk a megbeszélés napirendjéről, majd felszólalásokkal folytatódik a nap”.

Végül Pires rámutatott, hogy két pasztorális teológiai fórumot szerveznek szerda délutánra a következő témákban: „Isten népe, a misszió alanya” és „A püspök szerepe és tekintélye a szinodális Egyházban”.

Oswald Gracias indiai bíboros, bombayi érsek –  a bíborosi tanács tagja, amelyet a Szentatya pápasága kezdetén hozott létre, hogy segítsék az Egyház kormányzását –, kiemelte: semmi kétsége afelől, hogy a szinodalitásban nem lehet előrehaladni interkulturalitás nélkül. A II. Vatikáni Zsinat után a mások elfogadása és tisztelete már széles körben megerősített fogalmak. A bíboros egy ázsiai példát is megemlített: 2022-ben egy közgyűlés foglalkozott a szinóduson éppen tárgyalt kérdésekkel, kiemelve a lelkipásztorkodás megújításának szükségességét. A közös munka és az együtt haladás kulcsfontosságú pontok. Gracias bíboros számára

Ezen oknál fogva is szinodálisan kell működnünk.

Oswald Gracias bombayi és Gintaras Grušas vilniusi érsek

Az ázsiai kontinensen különféle találkozókra került sor 2023-ig, amikor közel kétszáz püspök találkozott és tárgyalt a vallások tiszteletéről, a laikus mozgalmakról és a keresztségről. „A más hitvilágokkal kapcsolatban megváltozott a felfogásunk. Már nem más vallásnak hívjuk őket, hanem szomszédos vallásnak” – folytatta Oswald Gracias bíboros, kitartva amellett, hogy együtt kell működnünk. Az ázsiai püspökök is tudomásul vették a digitális világ fontosságát, és munkájuk folytatását látják a szinódusban. „Biztos vagyok abban, hogy a dolgok jó irányba tartanak – mondta az érsek –, épülünk a testvériségben és az Egyház iránti szeretetben.”

Gintaras Grušas vilniusi érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke, hozzászólásában megosztotta, hogyan élték meg a pápa által a világbékéért kezdeményezett imádság és böjt napját a délelőtti szinódusi gyűlésen. „A szinóduson a háború okozta szenvedéseket közel engedve magunkhoz megtapasztaljuk, hogy mindannyian egy család vagyunk – egy család, amely a békéért imádkozik.”

– jegyezte meg és kiemelte az egyházak közötti kapcsolatok erősítésének szükségességét, különösen a szenvedés idején.

Forrás: Duna-parti Iskola

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »