A kormány reálisnak tartja az ezer eurós minimálbért 2028-ra – a nap hírei

A kormány reálisnak tartja az ezer eurós minimálbért 2028-ra – a nap hírei

A megfizethető lakhatás, a bérnövekedés és a kisvállalkozások további segítése is szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében. Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a kiskereskedelmi különadó miatt. Továbbra is Libanon elhagyására kéri az ott tartózkodó magyar állampolgárokat a kormány. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

A megfizethető lakhatás, a bérnövekedés és a kisvállalkozások további segítése is szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: a 2025-ös büdzséről szóló előterjesztést november elején nyújtja be a kormány a parlamentnek. Kérdésre válaszolva reálisnak nevezte az ezer eurós minimálbér elérését 2028-ra.

Újabb másfél éves mélypontra esett a forint az euróval szemben. A 402 jegyzés után csütörtök napközben kissé erősödött a hazai fizetőeszköz, majd estére ismét 401 forint felett alakult az árfolyam. A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy a közel-keleti konfliktus, az amerikai jegybanki jelzések és a romló piaci hangulat továbbra is hatással van a forintra.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a kiskereskedelmi különadó miatt. Brüsszel szerint a magyar adózási rendszer sérti az uniós letelepedési szabadságot, mivel a külföldi tulajdonú nagyvállalatokra sokkal magasabb, progresszív különadó-kulcsokat vetnek ki az árbevétel alapján, mint a franchise-hálózatban működő, magyar tulajdonú kiskereskedőkre.

Keresetet indít az Európai Bizottság Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény uniós jogot sért. Korábban Magyarország válaszában cáfolta, hogy a szuverenitás védelméről szóló törvény sértené az uniós jogot.

58 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ. Az ÁKK 10 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

Október 12-ig véleményezhető a mezőgazdasági kisüzemek számára kiírt beruházási támogatás. A 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdetendő felhívásra a 10 ezer euró termelési érték alatti őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatás maximuma 10 millió forint.

Már több mint 3 ezer családnak fizettek ki támogatást napelemes rendszerek telepítéséhez a Napenergia Plusz Programban. Az eddig megítélt forrásmennyiség tizedét közelítik az átutalt összegek, összesen 7 milliárd 850 millió forint értékben.

Több, gyereket nevelő tanár nem kapta meg az iskolakezdési támogatást – írja a Telex. A Klebelsberg Központ azzal érvelt a lapnak, hogy a támogatás egy, a munkáltatók által választható, de nem kötelező juttatás.

Hírdetés

Már több mint 57 millió forintot ajánlottak fel a MOHU palack-visszaváltó rendszerében gyermekgyógyászati intézmények támogatására. A januárban indult rendszerben csak júniustól kezdődött meg a nagyobb arányú visszaváltás, ezért fél évvel meghosszabbítják az idei támogatási akciót.

Bekérette Németország magyarországi nagykövetét a külgazdasági és külügyminiszter a tegnap esti beszéde miatt. Szijjártó Péter szerint az elhangzottak sértőek Magyarországra nézve. Julia Gross a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen arról beszélt, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, a svéd NATO-csatlakozás késleltetése pedig egyszerű színjáték volt.

Továbbra is Libanon elhagyására kéri az ott tartózkodó magyar állampolgárokat a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón megismételte: a közel-keleti konfliktus miatt minden érintettet arra kér a kormány, hogy regisztráljon konzuli védelemre.

A libanoni hadsereg viszonozta a tüzet, miután két libanoni katona életét vesztette az izraeli csapatok Libanon területén indított műveletében. A Hezbollah szerint visszaverték az izraeli hadsereg egyik benyomulási kísérletét Libanon déli határánál. Eközben bejelentették, hogy az EU további 30 millió euró humanitárius támogatást nyújt Libanonnak a mintegy félmilliárd eurón felül.

Meg kell tartani az Ukrajnán át érkező nyersanyagtranzitot – jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Robert Fico a szlovák és az ukrán kormány hétfőre tervezett, együttes ülése előtt beszélt erről. A szlovák kormányfő közölte, ha az orosz-ukrán háború ennek a pozsonyi kormánynak a mandátuma idején ér véget, mindent megtesz az orosz-szlovák gazdasági kapcsolatok helyreállításáért.

Bejelentette a kelet-ukrajnai Vuhledar elfoglalását az orosz védelmi minisztérium. Ez azért jelentős, mert a település a keleti és a déli frontvonal kereszteződésénél fekszik, és közel van a Krímbe tartó vasútvonalhoz is.

Magyarország nem támogatja a kínai elektromos autóipar szereplőire tervezett uniós büntetővámokat – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a geszti kihelyezett kormányülés után ismertette: az uniós tagállamok pénteken szavaznak a büntetővámok bevezetéséről.

Valószínűleg egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött – közölte a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter. Az ország titkosszolgálata már korábban felhívta a figyelmet a Kínából és Oroszországból érkező esetleges hackertámadások kockázatára.

Bombariadó miatt több osztrák vasútállomást is be kellett zárni a héten – közölte az osztrák rendőrség szóvivője. Hétfőn a grazi, kedden a linzi főpályaudvar, szerdán este pedig St. Pölten, Salzburg és Klagenfurt állomásai kaptak pokolgépes fenyegetést. Az osztrák hírszerző szolgálatok vizsgálatot indítottak az ügyekben.

Tajvanon már 2 halálos áldozata van a Krathon tájfunnak. 200-an megsérültek, ketten eltűntek. 22 megyében és városban szünetel az oktatás és munkaszünetet rendeltek el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »