Kormányterv: további húsz évet "kaphat" a Paksi Atomerőmű négy régi blokkja

Kormányterv: további húsz évet "kaphat" a Paksi Atomerőmű négy régi blokkja

Az atomenergiáról szóló törvény módosítására készül az Országgyűlés annak érdekében, hogy húsz évvel meghosszabbíthassák a Paksi Atomerőmű üzemidejét.

A Paksi Atomerőmű nélkülözhetetlen Magyarország energiaellátásában, ezt mondta parlamenti expozéjában Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

„Az erőmű négy blokkja a hazai áramtermelés felét, a belföldi fogyasztásunk több mint harmadát biztosítja. Hosszú távon tehát szükség van a Paksi Atomerőmű négy blokkjára, ezért ezek üzemidejét újabb 20 évvel tervezzük meghosszabbítani. A közben elkészülő további két új blokkal együtt a várakozások szerint jó 20 évig párhuzamosan termelhet majd a hat egység, és száz százalékban karbonmentes forrásból tudjuk így kiszolgálni a hazai áramigényt. És mindemellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a környezetvédelmi szempontok tekintetében az erőmű évente 14 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti hazánkat” – részletezte.

Hírdetés

Az MSZP egyetért az üzemidő meghosszabbításával, mégsem szavazza meg az előterjesztést. Erre a szocialisták vezérszónokaként Harangozó Tamás adott magyarázatot.

„Mi nem támogatjuk azt, hogy politikai szintre kerüljön az energetikáért felelős miniszterhez a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezeléséről szóló nemzeti politika céljainak végrehajtását bemutató nemzeti program Európai Bizottsághoz történő benyújtásával kapcsolatos hatáskör.”

A Paksi Atomerőmű 1-es reaktorblokkja 1983-ban, a 2-es 1984-ben, a hármas 1986-ban, a négyes pedig 1987-ben kezdte meg a működését. Az Országos Atomenergia Hivatal az 1-es blokknak 2012-ben, a 2-esnek 2014-ben, a 3-asnak 2015-ben, a 4-esnek pedig 2017-ben adott engedélyt az üzemidő meghosszabbítására. Ezt az ellenzék sem kifogásolja, az erőmű két reaktorral történő, már 2014 óta tervezett bővítését azonban igen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »