Rendkívül meleg volt az idei nyár

Rendkívül meleg volt az idei nyár Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 19:50

Rendkívül meleg volt az idei nyár. Az átlaghőmérséklet 20,7 Celsius-fok volt, ami 0,4 Celsius-fokkal magasabb, mint a 2022-es rekord – közölte a keddi sajtótájékoztatón Peter Kajaba, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa.

„Ha az ország egész területét nézzük, az átlaghőmérséklet 1931 óta ebben az évben volt a legmagasabb – mondta Kajaba. A legmagasabb hőmérséklet 38,3 Celsius-fok volt, ami nem a legmagasabb érték 1981 óta. „Ezen a nyáron mégis megdőlt minden rekord, az idei a legmelegebb nyarak közé tartozik, bár a hőmérséklet nem érte el a 40 Celsius-fokot” – tette hozzá a klimatológus.

Hírdetés

„Az átlaghőmérsékletet tekintetve 2024 júliusa országszerte az első helyen volt, 21,7 Celsius-fokos átlaggal” – magyarázta a szakember, és hozzátette, Muzslán mérték a legmagasabb hőmérséklet 37,9 Celsius-fokot. Az augusztus is melegebb volt az átlagosnál, akkor is Muzslán mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 38,3 Celsius-fokot.

Pavol Faško klimatológus közölte, a csapadék mennyisége eltérő volt a nyári hónapokban. „A nyár elején sok eső esett, főleg zivatarok idején” – magyarázta. Júniusban átlagon felüli volt a csapadék mennyisége, júliusban és augusztusban ezzel szemben szárazság volt. Júliusban a minimális havi csapadékmennyiség 0,3 milliméter volt Bakabányán (Pukanec). A maximum júniusban 130,8 milliméter Csornokon (Černík).

A szokatlanul meleg nyár miatt korábban értek be a termények, a gyümölcsök. „A aszály hatásai miatt nyáron sárgulni és hullani kezdtek az erdei bükk, a tölgy, az éger és más fafajták levelei” – tájékoztatott Jaroslava Slavková klimatológus.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »