Megvan, mikorra tér vissza mindenhol az eredeti medrébe a Duna

Megvan, mikorra tér vissza mindenhol az eredeti medrébe a Duna

Éjjel vagy szerda hajnalban tetőzhet a folyó Mohácsnál.

Baját elhagyta az árhullám: hétfő este hat és nyolc óra között, 925 centiméteres vízállással tetőzött a Duna harmadfokú vízállás mellett. A legmagasabb vízszint most már Mohács felé „halad”, ez a legutolsó magyarországi vízmérce, ahova valamikor a késő éjszakai órákra, vagy hajnalra várják a tetőzést – mondta az InfoRádióban Siklós Gabriella. A védvonalak mindenütt bírják. A déli szakaszokon is egyre többfelé megjelennek az árvízi kísérőjelenségek: sokfelé „fogtak el” a vízügyesek buzgárokat, fékezték meg a fakadó vizeket, a szivárgásokat, a csurgásokat – tette hozzá az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Budapesten már az árhullám levonulása utáni munkálatok zajlanak, ezekhez világítanak még itt-ott azok a reflektorok, amelyeket az árvízi figyelőszolgálatok munkájához állítottak fel korábban. Itt egyébként a Fővárosi Csatornázási Művek és a nem a vízügy védekezik.

Hírdetés

„A Szigetközben és a Dunakanyarban most már egyre többfelé meg lehetett szüntetni a készültséget, máshol már visszavették a készültségi fokokat. Most már egyáltalán nincsen utánpótlása a víznek a felső szakaszokon, tehát a kisebb mellékfolyókon sem jön semmi, így aztán felgyorsult az apadás, és az első pár száz vízügyes kolléga tegnap este haza is indulhatott a tiszai vízügyekre. Most már a helyreállítási munkák kezdődnek a védvonalakon” – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy a homokzsákok elbontása következik a vízügyesek számára, ezt az adott vízügyi igazgatóság emberei helyben el tudják végezni.

Míg északon már a védekezésre készülnek, addig délen „vízügyes szaknyelven szólva kiterül a víz”, vagyis egy kicsit lassabban éri el a „tetőző időpontot”, és lassabb az apadás is – mondta a szóvivő az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti medrében lesz a Duna.

(A nyitóképen: A megáradt Duna bajai mellékága, a Sugovica 2024. szeptember 23-án.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »