Moisés Lira Serafínt, az új mexikói boldogot állította példaként a papok elé Ferenc pápa

Moisés Lira Serafínt, az új mexikói boldogot állította példaként a papok elé Ferenc pápa

A szeptember 15-i Angelus után Ferenc pápa felhívta a hívek figyelmét az új mexikói boldog, Moisés Lira Serafín tanúságtételére, akit előző nap szenteltek boldoggá a mexikóvárosi Guadalupei Miasszonyunk-bazilikában. A szentmisét Marcello Semeraro bíboros, a Szentek Ügyei Dikasztériumának prefektusa mutatta be.

„Tegnap Mexikóvárosban boldoggá avatták Moisés Lira Serafín áldozópapot, a Szeplőtelen Szűz Mária nevét viselő Szeretet Misszionáriusai Kongregáció alapítóját, aki 1950-ben halt meg. Egész életét annak szentelte, hogy segítse az emberek fejlődését a hitben és az Úr iránti szeretetben.

– mondta a Szentatya szeptember 15-én Rómában, a Szent Péter téren. 2013. március 27-én, pontifikátusának kezdetén szintén Ferenc pápa döntött a Moisés atya tiszteletre méltósága mellett.

Szeptember 14-én Marcello Semeraro bíboros a mexikóvárosi szentmisén felidézte a mexikói pap életét, aki a 20. század első felében élt, és kiemelte szelíd és alázatos voltát, derűjét. A kongregáció kiváló lelkivezetője és kedvelt gyóntató volt.

A bíboros Máté evangéliumából utalt Jézus szavaira, aki tanítványait arra hívta, hogy legyenek olyanok, mint a gyermekek. Az alázatosság, szelídség, gyermeki lelkület jellemezte Moisés atyát, aki 1934-ben alapította meg a Szeplőtelen Szűz Mária nevét viselő Szeretet Misszionáriusai Kongregációt.

Különleges karizmája volt a lelkivezetés; napi hat-nyolc órán át gyóntatott. Számtalan embert kísért, segítette őket életük nagy döntéseiben.

– fogalmazott Semeraro bíboros.

Hírdetés

A bíboros a Guadalupei Szűzre bízta valamennyi kérést, akit olyannyira szeretnek és tisztelnek a kegyhelyen. Felidézte Ferenc pápa 2022. december 12-én, a Guadalupei Szűz ünnepén mondott szavait, melyek szerint nehéz időket élünk; háborúk, súlyosbodó igazságtalanság, éhezés, szegénység és szenvedés jellemzi napjainkat. A hit és Isten szeretete azonban arra tanít bennünket, hogy ez az üdvösség kedvező ideje is, amikor az Úr Szűz Márián keresztül arra hív bennünket, hogy lépjünk ki, menjünk oda testvéreinkhez, akikről elfeledkeztek és akiket eldobtak ebben az érzéketlen, a fogyasztást a középpontba állító világban. Mindebben – zárta Semeraro bíboros beszédét – Boldog Moisés példája és közbenjárása is segítségünkre lehet.

*

Moisés Lira Serafín közbenjárásának tulajdonítják egy várandós édesanya csodás gyógyulását. Rosa María Ramírez Mendoza terhessége 22. hetében (ötödik hónapjában) derült ki, hogy a magzat súlyos rendellenességgel születne. Nem vetett véget a terhességnek, holott az orvosok azt javasolták, hanem hitben Moisés atyára bízta a helyzetet, akiről a diagnózis utáni kétségbeesett pillanatokban olvasott először. Kilencedet mondott közbenjárását kérve – majd a hatodik hónapban az orvosi vizsgálat megállapította, hogy a rendellenességnek nyoma sincs. Rosa María 2004. szeptember 6-án egészséges kislánynak adott életet, aki a Lissette Sarahí nevet kapta.

A Mexikóvárosi Főegyházmegye Desde la fe című lapjában jelent meg spanyol nyelvű, fotókkal illusztrált riport a családról.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztőség; Desdelafe.mx

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »