Erik Tomáš szerint a koalíciós helyzet megoldásának kulcsa a kormányfő kezében van

Erik Tomáš szerint a koalíciós helyzet megoldásának kulcsa a kormányfő kezében van

A koalíciós helyzet megoldásának kulcsa Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kezében van. Már nemcsak a Hlas-SD és az SNS között van ellentét, hanem az egész kormánykoalíción belül – jelentette ki Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter, a Hlas-SD elnöke.

„A Hlas semmi mást nem akar, mint a koalíciós szerződés betartását és a kormányprogram teljesítését. A megállapodásnak az is része, hogy a házelnöki poszt a Hlasé” – mondta Tomáš. Hozzátette, hogy a kormányprogram része az átlagnyugdíjnak megfelelő 13. havi nyugdíj, továbbá az átlagbér 60%-ának megfelelő minimálbér.

„Nem értem, miért halasztódik a minimálbérről szóló törvény elfogadása, nem értem, miért akarja Andrej Danko (SNS) megkérdőjelezni a 13. havi nyugdíjt” – jelentette ki a miniszter. Ha nem tartjuk be a megállapodásokat, akkor mi értelme ennek a kormánynak – tette fel a kérdést. Azt is hozzáfűzte, nem értett egyet a szociális támogatásokkal kapcsolatos változtatásokkal, ezzel az egész kormány tisztában van, ezért volt három napig koalíciós válság.

Tomáš elképzelhetetlennek nevezte Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter lecserélését, akit Danko folyamatosan kritizál. „Ha személyi változásokra van szükség, akkor azt az érintett pártoknak kell végrehajtaniuk, és nincs szükség a koalíciós partner felszólítgatásaira” – jelentette ki a Hlas-SD alelnöke. Dolinková leváltására nem lát okot. Tomáš hozzátette, hogy kedden (augusztus 24.) összeül a Hlas-SD elnöksége.

Hírdetés

Az SNS hétfőn délelőtt visszautasította a Hlas-SD bírálatait, és hazudozással vádolta. „A nyugdíjakért Erik Tomáš felel. Az SNS szerint a szülői nyugdíjhoz nem kellene hozzányúlni. De a 13. havi nyugdíjak rossz beállításával Erik Tomáš veszélybe sodorta a szülői nyugdíjt” – szögezte le az SNS.

A párt szerint Dolinková köteles olyan intézkedéseket előterjeszteni, hogy világos legyen, hol épít kórházakat az állam, és mi lesz a kórházhálózattal és az Általános Egészségbiztosító gazdálkodásával. „Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter nem háríthatja másra a felelősséget azért, hogy milyen nyugdíjak lesznek. Teljes mértékben rajta múlik, hogyan lesz beállítva a 13. havi nyugdíj és a szülői nyugdíj” – állítja a párt.

Az SNS egységes fellépésre szólította fel a koalíciót, a minisztereket pedig arra figyelmeztette, ne akarjanak kibújni a saját felelősségük alól a koalíciós partnerek bírálatával.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »