A nácizmus több mint 3300 áldozata részesült az osztrák kormány rendkívüli, kiegészítő támogatásában

A nácizmus több mint 3300 áldozata részesült az osztrák kormány rendkívüli, kiegészítő támogatásában

A nácizmus több mint 3300 áldozata részesült az osztrák kormány rendkívüli, kiegészítő támogatásában Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 18:22

A nácizmus Ausztriából származó, több mint 3300 áldozata részesült az osztrák kormány egy évvel korábban megállapított rendkívüli, kiegészítő támogatásában – ismertette pénteken az nemzeti szocializmus áldozatainak kárpótlását szolgáló osztrák nemzeti alap.

A tájékoztatás szerint a kifizetéseket teljesítették, a kedvezményezettek mintegy 5000 euró egyszeri juttatást kaptak. A érintettek a világ 40 országában élnek, a legtöbben közülük Ausztriában, az Egyesült Államokban, Izraelben, illetve Nagy-Britanniában. 

Az osztrák nemzeti alap azon jogosultak esetében is teljesítette a kifizetéseket az örökösöknek, akik a vonatkozó kormánydöntés meghozatalát, vagyis 2023. szeptember 20-át követően hunytak el. 

Hírdetés

Összesen 16,9 millió eurót fizettek ki. 

Wolfgang Sobotka osztrák házelnök, aki egyben az osztrák nemzeti alap elnökének tisztségét is ellátja, közleményben fejezte ki örömét, hogy az osztrák szövetségi kormány egy éve úgy döntött, újabb támogatást nyújt a nemzeti szocializmus Ausztriából származó áldozatainak. Hangsúlyozta egyben, hogy Ausztria nagyon is tudatában van a néhai náci rezsim áldozatai iránti felelősségének. 

Az egy éve elfogadott kormányzati döntés egyben a rászoruló túlélők juttatásainak emeléséről is rendelkezett. Azok, akik már részesültek a mostani kifizetésben, az osztrák nemzeti alap elbírálása alapján további ilyen juttatásban részesülhetnek, amennyiben életkörülményeik ezt indokolják, vagy egyéb okok miatt szorulnak segítségre. 

Tavaly óta összesen 700 ezer euró többlettámogatásban részesültek a rászoruló túlélők.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »