Valamit sejteni vélnek Magyar Péter előző munkahelye körül

Valamit sejteni vélnek Magyar Péter előző munkahelye körül

Gyakorlatilag a Magyar Péter vezette Diákhitel Központtal kötött szerződés volt az egyetlen bevételi forrása 2022-ben a Troia Média Kft.-nek. Rajta kívül Szabad Európa több olyan céget is talált, amelyik az utóbbi években csak a Diákhitel Központtól kapott jelentősebb megbízást – az adott évben ez volt gyakorlatilag az egyetlen jövedelme.

A szabadeuropa.hu ír a korábban Magyar Péter által vezett Diákhitel Központtal szerződést kötött cégekről.

A lap írásában elsőként a Troia Média Kft.-vel foglalkozik. A cég – mint először a Magyar Nemzet megírta – Trentin Balázs Lajos tulajdona. A Diákhitel Központ Magyar Péter által aláírt szerződéseit Hadházy Ákos független parlamenti képviselő kérte ki. Mint közösségi oldalán megjelent posztjában írta: azután kért betekintést a megállapodásokba, hogy Magyar Péter maga mondta el: Rogán Antalék több alkalommal „felesleges és túlárazott szerződések” aláírására utasították, emiatt is mondott fel a cégnél, mert nem akart megfelelni az elvárásoknak.

Hadházy Ákos szerint ugyanakkor bőven találni olyan szerződéseket, amelyeket Magyar Péter valószínűleg nem kényszer vagy utasítás hatására köthetett meg; ezek ugyanolyan fölöslegesnek és túlárazottnak tűnnek. Ráadásul személyi összefonódás is kimutatható, például éppen az említett Troia Kft. esetében. Trentin Balázs Lajosról azt írta, hogy „a tulajdonos Facebook-aktivitása alapján pedig jelenleg a Tisza Pártnak dolgozik – ezt Magyar Péter is megerősítette”.

A Diákhitel Központtal kötött szerződésük tárgya a diákhitel „valószínűsíthető hatása a nemzetgazdaságra”, valamint egy előrejelzés „a hallgatói hiteltermékek várható gazdasági hatásairól”. A Troia Kft.-nek ennek érdekében egy negyven-ötven oldalas tanulmányt, valamint egy vezetői prezentációt kellett készítenie.

A Szabad Európa az elkészült tanulmány tartalomjegyzékét ismerhette meg, e szerint a terjedelem jelentős részét (23 oldalt) az általános módszertani bevezetés teszi ki. A tanulmány készítőinek a szerződés szerint egyrészt a KSH vonatkozó publikus adataiból, valamint a Diákhitel Központ rendelkezésükre bocsátott saját vonatkozó adatsoraiból kellett dolgozniuk. A szerződést 2021. december 1-jén írták alá, december 30-ig kellett teljesíteni a vállaltakat.

Egy másik cég

A Troia Kft.-hez hasonlóan a Magyar Péterrel kötött szerződés volt az utolsó komolyabb bevétele az AC Humán Kft.-nek is. Velük azért szerződött a Diákhitel Központ 2020. december 15-én, mert 2021-re hiteltermékprofil-bővítést terveztek, ez pedig a dolgozók létszámának emelkedésével járt, és külső szakértőre volt szükség „az új munkatársak toborzására, kiválasztására, majd betanításukra és szervezetbe integrálásukra”.

Hírdetés

Az AC Humánnal nettó 14,7 millió forintra (bruttó 18,66 millióra) szerződött a Diákhitel Központ 2020. december 15-én – vagyis a cég működésének utolsó éveiben itt is ez volt az egyetlen jelentősebb bevétel. A megbízás értelmében a társaságnak egy „vezetői és munkatársi kompetenciamodellt” kellett kidolgoznia december 31-ig, illetve 2021. január 31-ig workshopokat tartania a központ munkatársainak.

Harmadik

A Varius Consulting Kft. 2013-ban alakult, üzletviteli és egyéb vezetői tanácsadás a fő tevékenységi köre. Magyar Péterrel A Diákhitel Központ Zrt. hitelnyújtási tevékenységnek, mint alaptevékenységnek az újra gondolása egy üzletfejlesztési stratégia és akcióterv tanulmány keretein belül (sic.) témában szerződtek. Ennek keretében 2019. október 1. és december 16. között egy minimum kétszáz oldalas tanulmányt kellett készíteniük, amely legalábbis nagyon feszes munkatempót igényelt, bár a cég létszáma ekkor még 22 fő volt.

A Variusnál egyébként nem számított nagy tételnek a Diákhitel Központtól kapott 46,78 millió forint. Az Opten céginformációs rendszer szerinti eredménykimutatásukban több mint másfél milliárd forintos bevétel szerepel 2019-ben 97,6 milliós adózás utáni nyereséggel.

Nincs vége

Magyar Péter szerződött a Mestint Kft.-vel is, amelynek tulajdonosa Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. A Neumann János Egyetem stratégiai rektorhelyettese a kormánymédia rendszeres megszólalója.

Érdekes szerződéseket kötött Magyar Péter a First Voice Kft.-vel is. A fő tevékenysége szerint számítógépes programozással foglalkozó céggel reprezentatív kutatás elvégzésére szerződtek a szak- és felnőttképzésben érdekeltek körében egy új képzési hitellel kapcsolatban. A szerződést 2020. december 2-án írta alá Magyar Péter és a First Voice egyik vezetője, de a megállapodás második fejezete szerint erre a napra a cégnek már össze kellett állítania a kérdőívet, és leegyeztetnie a Diákhitel Központ vezetőivel.

Beszólt Hadházy Ákosnak

Magyar Péter a Facebookon reagált Hadházy Ákos bejegyzésére. Azt írta: „A sejtetés és más felesleges besározása káros dolog, főleg, ha egy konkurens ellenzéki pártról van szó, amely – szemben önökkel – 14 év után először valóban képes legyőzni a maffiakormányt, és nem csak arról beszél (mint például ön), hogy ilyen szabályok mellett mit miért nem lehet. Képviselő úr, ne FB-posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha ön szerint valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem.”

Hadházy Ákos úgy válaszolt: „Ha Ön úgy gondolja, hogy egy büntetőeljárás a megfelelő módszer ezek kivizsgálására, és a nyitva maradt kérdésekre nem kíván nekem válaszolni, akkor természetesen megteszem a feljelentést, ahogy megtettem Tóth Csaba, Horváth Csaba, Gajda Péter és Czeglédi Gergő ügyében is (valószínűleg a sor folytatódik majd még, és lesz DK-s szereplő is a listán).”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »