Pozsonyban Ruházati Bank létesül az egyszülős családok támogatására

Pozsonyban Ruházati Bank létesül az egyszülős családok támogatására

A szlovák fővárosban Ruházati Bankot hoznak létre a gyermekeiket egyedül nevelő, anyagi szükséghelyzetben lévő szülők számára. A projekt célja, hogy enyhítse az egyszülős családok anyagi gondjait. Ám nemcsak ruházatot biztosítanak majd a gyerekek és a szülők számára, hanem munkalehetőséget is kínálnak a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek.

A legutóbbi, 2021-es népszámlálás adatai szerint Szlovákiában 180,5 ezer csonka család van több mint 310 ezer eltartásra szoruló gyermekkel. Ezeknek a háztartásoknak a 86 százalékában az egyedülálló anya a családfenntartó, ami megközelítőleg 159 ezer családot jelent. Az egyszülős családok több mint negyede egy főre jutó 400 euró alatti bevétellel rendelkezik.

„Ez 11 százalékot meghaladó növekedésnek számít 2011 óta, ami az egyszülős családok és a társadalom számára is komoly kockázatot jelent. Ezért döntöttünk a Ruházati Bank létrehozása mellett, mely célzottan gyűjti, osztályozza és elosztja az egyszülős családoknak szánt ruházatot az ország egész területére kiterjedően“ – közölte Zuzana Horváthová, a Szlovákiai Gyermekekért Alapítvány PR-menedzsere.

Hírdetés

A projekt a JTI társaságnak köszönhetően jött létre, mely tevékenyen reagál az egyszülős családok problémáira.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy részt vehetünk egy projektben, mely a szükséghelyzetben lévő, gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek nyújt segítséget. Ez egy konkrét lépést jelent életkörülményeik javítása irányába“ – mondta a JTI társaság nevében Lýdia Valentová. A Ruházati Bank közösségi finanszírozási  kampányt is indított a Startlab platformon, mely a bank működésének támogatására és a gyermeküket egyedül nevelő szülők számára munkalehetőség biztosítására hivatott.

„Célunk munkalehetőség biztosítása az elkövetkező 12 hónapra, hogy hatékony módon tudjuk eljuttatni a ruhaneműt a rászorulók számára“ – közölte Horváthová. A projekt működését a Slovak Parcel Service (SPS) társaság is támogatja, mely térítésmentesen kézbesíti a ruhacsomagokat a családok otthonába.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »