A kórházszövetség szerint összeomolhat az egészségügy a konszolidáció miatt

A kórházszövetség szerint összeomolhat az egészségügy a konszolidáció miatt Mészáros Richárd2024. 09. 20., p – 14:12

A teljes egészségügyi ágazat összeomlásához vezethetnek a kormány 2025-re tervezett konszolidációs intézkedései – figyelmeztetett Marián Petko, a Szlovákiai Kórházszövetség (ANS) elnöke.

„Nem értünk egyet az egészségügyi dolgozók rovására végrehajtott konszolidációval, hiszen a béreket már most is nehezen lehet összevetni a szomszédos államokéval, nem beszélve a nyugati országokról. A tervezett pénzügyi megszorítások miatt 2025-ben összeomlana az egészségügy” – jelentette ki Petko.

Hírdetés

A kórházszövetség ismételten figyelmeztet, hogy még idén további 250–300 millió eurós pótfinanszírozásra van szüksége az ágazatnak, jövőre pedig legalább 140 millió euróval fognak emelkedni csak a szövetségben tömörülő kórházak költségei. „Ehelyett a kormány 259 millió eurót készül elvenni az ágazattól. Ezt nem fogadhatjuk el” – tette hozzá Petko.

A javasolt intézkedéseket bírálja az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarája (SKSaPA), az Orvos Szakszervezet (LOZ) és az SK+MED  Egészségügyi Segédeszközöket Forgalmazó Szövetség is, továbbá az ellenzéki pártok. Zuzana Dolinková (Hlas) egészségügyi miniszter a bírálatokra reagálva kijelentette, a konszolidációnak egyáltalán nem lenne szabad érintenie az így is nehéz helyzetben levő egészségügyet. Azt is hozzátette, a minisztérium intézkedéseket fogad el a hatékonyabb irányítás érdekében.

A kormánykoalíció kedden ismertette konszolidációs intézkedéseit, melyek révén 2,6–2,7 milliárd euróval csökkennének az államkassza kiadásai, és jövőre a GDP 4,7%-ára csökkenne a hiány. Az intézkedések között szerepel az egészségügyi dolgozók bérének alacsonyabb, 3%-os valorizálása, és a kórházak részvénytársaságokká alakítása.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »