Zebegényben be kellett üzemelni a szivattyúkat az átszivárgások miatt

Zebegényben be kellett üzemelni a szivattyúkat az átszivárgások miatt

Zebegényben meg kellett magasítani és erősíteni a gátakat. A dunakanyari településen 18 házat közvetlenül veszélyeztet az áradó Duna, de még senkinek sem kellett kiköltöznie az otthonából – mondta Ferenczy Ernő alpolgármester, aki önkéntesek jelentkezését is kérte az InfoRádióban.

„Gátjaink állnak. Egy-két helyen megjelentek a buzgárok, illetve a belvíz, jelen pillanatban ezek elhárításán dolgozunk. Megemeltük tegnap a nyúlgátakat két sorral, de ez terhelést kapott, most ennek a megerősítését végezzük. Beindítottuk a szivattyúkat az érintett házak védelme érdekében, ezeket folyamatosan működtetjük” – vázolta a helyzetet Ferenczy Ernő. Az alpolgármester hozzátette: harmadfokú árvízvédelmi készültség van. A Duna lassan emelkedik, ezzel most nincs problémájuk, a kihívást inkább a víz állandó nyomása jelenti, amelyet a gátaknak állnia kell, ezért szükséges a megerősítésük. A biztonság kedvéért újabb szállítmány homokot is rendelnek.

Forrás: Facebook/Zebegény Község Önkormányzata

Forrás: Facebook/Zebegény Község Önkormányzata
Lakóknak nem kellett elhagyniuk az otthonukat. Tizennyolc ingatlant védenek külön és folyamatosan monitorozzák őket. Most még jobban megerősítik a házak bejárati ajtaját, a Duna felé eső részeket, a szuteréneket, garázsokat. Az értékeket már korábban kimentették ezekből az ingatlanokból, most a szivárgásokat próbálják elhárítani, megakadályozni.

A település belterületét a védekezési munkák hatékony és gördülékeny végrehajtása érdekében lezárták. A környező településeken főútvonalak vannak lezárva, ezért a közlekedés egy kicsit nehézkes, de a lakosság részéről teljes a támogatás, most mindenki „visszavesz” azokból az útjaiból, amiket betervezett. A környéken élőknek az alpolgármester szerint már rutinja van ebben, használják az elkerülő útvonalakat, és bár bizonyos városok, például Esztergom és Vác megközelítése most már kissé nehézkesebb, de megoldható.

Hasonlóan más, az árvízi védekezésben intenzíven érintett településhez képest itt is azt kérik, hogy ne legyen „katasztrófaturizmus”, a védműveket senki ne látogassa.

Hírdetés

„Ha valaki kirándulni szeretne, az csakis az erdőben tegye, az állomásról leszállva egyből arra induljon, és akkor nem zavarja a védekezési munkát. Kérem szépen, hogy ne kíváncsiskodjanak a Dunánál” – fogalmazott Ferenczy Ernő.

Kerestek önkénteseket a szivattyúk működtetéséhez, erre a felhívásra más túljelentkezés is van, most más feladatban kérnek segítséget.

„A lakosság fantasztikusan összetartó, egy órán belül betelt a következő három napra az összes hely, és most is folyamatosan jönnek. Köszönjük szépen, most már nem kell. Azt javaslom mindenkinek, hogy a környező településeken, Nagymaroson, Kismaroson keressen még lehetőséget, hogyha kell. Ott nagyobb volt a gond, és nagyobb volt a védekezési munka.

Keresünk viszont önkénteseket a majdani bontási, illetve tisztítási munkákhoz, és aki szeretne segíteni, az már most jelentkezzen.

A jelenlegi önkéntesek – főleg a zebegényiek, akik nagyon összetartó, szívvel-lelkesedéssel, kitartóan dolgozó közösség – bizonyára már elfáradtak, de természetesen dolgoznak, viszont a jövő héten, a takarítási munkánál már lehet erőforráshiány. Aki tehát tud, az a takarításhoz jöjjön. Várjuk a jelentkezést a honlapon megtalálható e-mail-címeken, vagy a polgármester e-mail-címén” – mondta Zebegény alpolgármestere.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »