42. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hagyományos Csallóközi Vásár Dunaszerdahelyen (fényképekkel)

42. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hagyományos Csallóközi Vásár Dunaszerdahelyen (fényképekkel)

Borok- és kézművesek utcája, árusok forgataga, körhinták, gyereksziget és zenés programok sokaságával várják az érdeklődőket Dunaszerdahelyen.

Negyvenkettedik évadába lépett a hagyományos csallóközi vásár. Az idei év őszi rendezvényére már az első nap tömegével érkeztek a látogatók. A szervezők színes programokkal, gasztronómiai- és borutcával, különféle körhintákkal és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket.

Mint, ahogy minden évben, így idén is régebbi és modern ringispílek is rendelkezésre állnak a szórakozni vágyóknak. A rendezvény ideje alatt külön gyereksarok is működik, illetve egy külön sátorban író-olvasó találkozókat is tartanak.

A többnapos esemény ideje alatt sok standnál kínálnak ételeket, italokat az érdeklődőknek. Köztük húsos ételeket, street food étkeket, változatos lángosokat, többféle palacsintát, kürtőskalácsot, buborék gófrit és még sok más finomságot, nyalánkságot. A borok utcájában   számos hazai borász kiváló borait is megkóstolhatják a látogatók.

Az előző évekhez hasonlóan a jókedv, a szórakozás garantált! A belépés a rendezvényre ingyenes.

Csallóközi Vásár és Plébániai családi nap a Dunaszerdahelyi járásban

A vásár nyitónapján (szeptember 19.) a Jó reménység fesztivállal kezdődtek meg a programok. Ezt a Csallóközi Táncegyüttes gyermek produkciója követte. A megjelentek mesés divatbemutatót is megtekinthettek az Aurora FolkGlamour-nak köszönhetően, ahol a bemutatott ruhakölteményekről és azok legendájáról is hallottak.

Hájos Zoltán polgármester ünnepi beszédében örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a megyeelnök (Jozef Viskupič) és a testvértelepülések (Zalaegerszeg, Zenta, Győr, Szabadka) delegációja is elfogadta a dunaszerdahelyi önkormányzat meghívását. Mint mondta, szervezőként az elmúlt napokban izgatottan figyelte a meteorológiai előrejelzéseket. Hozzátette, szerencsére a ciklon elvonulásával kitűnő időjárásnak néznek elébe.

Hájos hangsúlyozta, hogy a csallóközi vásárra nagy várakozásokkal tekintenek, mivel a Dunaszerdahelyen megrendezett kulturális és gasztronómiai fesztivál ugyan hagyományos jellegű, de minden évben megújulva várja az érdeklődőket. Beszélt arról is, hogy nemcsak idegenforgalmi jelentősége van az eseménynek, célja a népi hagyományok, a kulturális örökségünk megőrzése is.

„Fontos, hogy a többnapos rendezvény keretein belül megszerettessük fiataljainkkal a népdalokat, a néptáncokat. Bemutassuk számukra a régi korok mesterségeit, teret adjunk a kézműves termékek készítőinek. Fellépési lehetőséget biztosítunk a fiataljainknak, hogy megmutassák tehetségüket, bemutassák, hogy a nagy lelkesedéssel és szorgalmas felkészüléssel megszerzett tudásukat az ének és a tánc területén.”  

fogalmazott, mielőbb hivatalosan is megnyitotta a vásárt népes vendégsereg kíséretében.

Hírdetés

Viskupič megyeelnök idén is törekedett arra, hogy néhány szót magyarul is mondjon, ezzel is megtisztelve a felvidéki magyarságot.

A városban árusok tucatjai kínálják eladásra portékáikatt. A megszokott ruhaneműktől, kézműves termékektől, hazai étkeken, szerszámokon át a legkülönbözőbb használati tárgyakig. Így tehát bárki kedvére válogathat az idei kínálatban.

Az élő koncertek már a nyitónap estjén óriási sikert arattak. Elsőként az Ismerős Arcok, majd a VALMAR szórakoztatta a lelkes közönséget, amely üdvrivalgással díjazta a produkciókat.

A dunaszerdahelyi rendezvényen nemcsak finomságokat kóstolhat és kikapcsolódhat, de szórakozhat is minden látogató szeptember 22-e hajnalig.

Körkép.sk/Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »