„Ott vagy víz van, vagy víz lesz” – óva int a katasztrófavédelem

„Ott vagy víz van, vagy víz lesz” – óva int a katasztrófavédelem

A tetőzés után is még nagyon elhúzódik az árvíz. Budapestnél több helyütt már tetőzés közeli állapotban van a folyó. Mukics Dánielt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjével beszélgettünk.

Budapesten – például a Margitszigeten – és attól északra, illetve nyugatra már mindenhol kiépültek az ideiglenes védművek, éppen ezért most a fővárostól délre helyeződik a védekezés fókusza, ahol az önállóan védekező településeknél már 90-95 százalék fölötti az árvízi védekezés elleni készültségi fok – közölte az InfoRádióban Mukics Dániel, megjegyezve: ugyanakkor például a Tolna vármegyei Bátán még komolyabb munka vár a szakemberekre a pénteki napon.

Hírdetés

Tájékoztatása szerint az elmúlt nap folyamán mintegy 8900 ember dolgozott folyamatosan a gátakon. Felemelőnek nevezte, hogy mindenki egy emberként, vállvetve dolgozik a települések védelme érdekében. Ugyanakkor nem lehet elégszer megismételni, hogy mindenki kerülje a katasztrófaturizmust – folytatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője –, hiszen nem csak nem etikus ott szelfizgetni, ahol mások az életük munkáját védik, még veszélyes is! A töltéseknek sem használ a felesleges forgalom, továbbá az otthonukat védőknek, valamint a készenléti szerveknek sincs semmi szükségük a bámészkodókra. Kiemelte: ha valaki mindenképpen szeretne árvizet látni, akkor inkább önkéntesnek jelentkezzen, ragadjon lapátot, ragadjon homokzsákot, és vegyen részt a védekezésben.

Kitért arra is, hogy senki ne menjen lezárt területre, hiszen nem véletlenül vannak egyes útszakaszok lezárva: ott vagy víz van, vagy pedig víz lesz. Az autósoknak azt tanácsolta, indulás előtt tájékozódjanak az Útinform oldalán, és a lezárt útszakaszokat felejtsék el, még gyalogosan is, hiszen már egy bokáig érő vízfolyás is feldönthet egy embert, ha pedig már térdig ér, az autó motorterébe is víz kerülhet, ami tönkre fog menni, és majd tolhatjuk a roncstelepre. Sőt, tanácsa szerint már egy centi magas vízbe se menjünk bele, mert nem lehet látni, hogy mi van a felszín alatt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »