Várják a jelentkezőket a Négy határon át Kárpát-medencei vetélkedőre

Várják a jelentkezőket a Négy határon át Kárpát-medencei vetélkedőre

A Vajdasági Magyar Értéktárat koordináló Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Felvidéki Magyar Értéktár, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a muravidéki Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület négy határon át interaktív, honismereti, többfordulós Kárpát-medencei vetélkedőt hirdet a külhoni értékek és a hungarikumok megismertetéséért és megőrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért.

Gyere velünk játszani a 4 határon át Kárpát-medencei vetélkedőben a 2024/2025-ös tanévben!

Lennél idegenvezető? Megismernéd a Kárpát-medence értékeit, szépségeit? Szereted a kihívásokat, az izgalmas, kreatív, nem hétköznapi feladatokat? Szereted a meglepetés erejét? Szeretsz fotózni, videót készíteni, rajzolni, alkotni, kreatív lenni, beszélgetni, ismerkedni?

Ha a felsorolt kérdések közül valamelyikre is igennel válaszoltál, akkor neked való az idei 4 határon át vetélkedő!

Mikor?

A 4 határon át vetélkedő a 2024/2025-ös tanévben 2024. szeptember 16-ától 2025 áprilisáig tart.

Hol?

Az első három forduló a karpatmedencei-vetelkedo.org honlapon, az online térben zajlik. Ezt követően minden régióban regionális vetélkedőt szervezünk személyes részvétellel, majd régiónként a 3 legjobb csapat Magyarországon méri össze a tudását a döntőn.

Miért?

Azzal a céllal, hogy közelebb hozza a Kárpát-medencei határon túli és anyaországi értékeket, hungarikumokat a határon túli régiókban élő nemzedékek számára.

Hatása…

A résztvevőknek e program által megerősödik a nemzeti öntudatuk, új kapcsolatokra tesznek szert, folyamatos közreműködésre vannak késztetve, értékeket őriznek és teremtenek, illetve megismerik és elfogadják a másokét.

Célcsoport…

Külhoni magyar általános iskolák felső tagozatos, 12–15 éves tanulói. Nem feltétel az iskolai háttér, lehet egyesület is a nevező intézmény. Idén ismét csapatversenyt hirdetünk, minden csapatba 3 diákot várunk, akiknek egy felkészítőt kell választaniuk vagy a saját iskolájukból, vagy egyesületükből.

Szerkezete…

A 4 határon át – Vajdaság, Felvidék, Muravidék, Erdély – vetélkedő 4 országban zajlik azonos szerkezetben és rendszerben.

Az egyes fordulók részletes követelményeiről a tanulók a fordulók megnyitásánál értesülnek.

Értékelés, elbírálás…

A vetélkedő első négy fordulója regionális elbírálásban részesül, azaz mindenki csak a saját régióján belüli versenyzőkkel versenyzik (vajdasági vajdaságival, felvidéki felvidékivel stb.).

A regionális döntőre régiónként az a 10 csapat kap meghívást, mely a legtöbb pontszámot szerezte az első 3 online fordulóban.

A döntőn minden régióból a 3 legügyesebb csapat méri össze tudását. Tehát itt már együtt vetélkedik a Kárpát-medence.

Hírdetés

A vetélkedőre beküldött anyagokat szakmai zsűri értékeli meghatározott pontrendszer alapján. A feladatok pontértékét a honlapon a diákok számára is elérhetővé tesszük.

Az első fordulót a második forduló végéig értékeli a zsűri, a másodikat a harmadik forduló végéig, a harmadik fordulót pedig legkésőbb február 14-ig. A pontszámokat folyamatosan tesszük közzé.

Díjak…

Értékes tárgynyeremények, kirándulási lehetőségek, valamint feledhetetlen táborozás más Kárpát-medencei fiatalokkal, és a játékos vetélkedés élménye.

A vetélkedő rendszere, feladattípusai és ütemterve

REGISZTRÁCIÓ

A regisztráció nyitása: szeptember 16., délelőtt 11 óra.

A regisztráció zárása: október 11., délelőtt 11 óra.

A regisztrációkor az alapadatok mellett egy feladatot is meg kell oldaniuk a jelentkezőknek! Regisztrálni és a hozzá tartozó feladatot elvégezni a fenn megadott időintervallumban lehet IDE kattintva.

1. ONLINE FORDULÓ: TÚRÁZD ÁT A KÁRPÁT-MEDENCÉT!

Forduló nyitása: október 14-e, délelőtt 11 óra.

Forduló zárása: november 4-e, délelőtt 11 óra.

Ebben a fordulóban két feladat vár rátok. Egyrészt egy izgalmas kvízt kell kitöltenetek, másrészt viszont turistaútvonalat kell terveznetek. Hogy pontosan mi lesz a feladat, az október 14-én, a forduló nyitása után kiderül!

2. ONLINE FORDULÓ: FOROG A KÁRPÁT-MEDENCE!

Forduló nyitása: november 5-e, délelőtt 11 óra.

Forduló zárása: december 5-e, délelőtt 11 óra.

A második forduló szintén két feladatból áll majd: videóklip-forgatás és villáminterjúval ötvözött videóchatelés vár rátok. Vigyázat, az egyik gyorsasági verseny lesz! Legyen nálatok mérőszalag vagy vonalzó, szükségetek lesz rá!  A kritériumok szintén a forduló nyitása után válnak elérhetővé.

3. ONLINE FORDULÓ: TEREPMUNKÁRA FEL!

Forduló nyitása: december 6-a, délelőtt 11 óra.

Forduló zárása: január 31-e, délelőtt 11 óra.

Közös feladatunk, hogy értékeinket a jövőben is megtalálhassuk saját, természetes közegükben, azokon a tájakon, ahol születtek, azokban a közösségekben, amelyek megalkották és máig odafigyelnek rájuk. Ebben a fordulóban ezért minden csapatnak találnia kell 1 olyan értéket, amely még nem szerepel a saját régiójának értéktárában, és teljeskörűen fel kell dolgoznia azt. A részletes szempontokat szintén a forduló nyitásánál tesszük közzé.

REGIONÁLIS MEGMÉRETTETÉS: A DÖNTŐ A TÉT

A regionális döntőket minden régiónak 2025. február 20-a és március 20-a között kell megtartania tetszőleges időpontban, melyre régiónként a 10 legjobb csapat kap meghívást. Az izgalmas feladatok mellett értékpiacra is készülni kell a résztvevő csapatoknak: azaz be kell mutatni a 3. fordulóban gyűjtött és feldolgozott értéket szóban, és hozzá egy asztalt kell minél kreatívabban berendezni. További információk a 3. forduló végén várhatóak!

HURRÁ! TALÁLKOZZUNK! – A DÖNTŐ

A döntő időpontja: 2025 áprilisa

Törj a Kárpátok csúcsára! Mérd össze tudásod a Kárpát-medencei régiók legjobbjaival!

Régiónként a 3 legjobban teljesítő csapatot várjuk a kirándulással egybekötött nagydöntőre, ahol csapatépítő játékokban, változatos kreatív és tudásfelmérő feladatokban lehet részük a döntőbe jutó csapatoknak. A feladatokon kívül be kell mutatni majd az 1. fordulóban elkészített turistaútvonalat is. Részletek a regionális döntő utáni héten várhatók.

(Sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »