Pilismarót polgármestere az árvízről: mi november közepéig munkát fogunk végezni

Pilismarót polgármestere az árvízről: mi november közepéig munkát fogunk végezni

A településen elkészült a 2013-ban ideiglenesnek épült gát megerősítése, így a körülményekhez képest nyugodtan várják a Duna tetőzését.

A gátról körülnézve amerre a szem ellát, mindenhol zsákok, emberek és víz. Az InfoRádió tudósítójának a helyszínen Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere elmondta: 220 ezer zsákot töltöttek meg és helyeztek el csütörtökön. Az éjszaka folyamán nagyságrendileg 30 ezer zsákot raktak ki a honvédség munkatársai, a katasztrófavédelemtől érkezők és a Készenléti Rendőrség hallgatói.

A Duna hazai szakaszán itt az egyik legkritikusabb a helyzet. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta: a környék egy árvízi meder, amelyben annak idején meghagyták a 2013-as nagy árvíznél épült, eredetileg ideiglenesre tervezett gátat. Ennek állagmegóvásával tudtak készülni a várhatóan egyre sűrűbben érkező árvizekre.

Hírdetés

„Itt nyolc méteres vízszintre védjük a gátat, erre vonatkozóan voltak számítások. A várható tetőzési szint »kedvező« számunkra. A fő feladat a gát állékonyságának megőrzése, illetve a belvizek elleni védekezés. Ezért épül az úgynevezett bordás megtámasztás, ez nyeli el a legnagyobb mennyiségben az anyagot. Tegnap esti információ, hogy most már 7000 köbméter homokot használtak fel, és a vízügyi szakemberek professzionalizmusának köszönhetően a belső oldali, tehát a vízoldali fóliázás időben megtörtént” – mondta Hunyadi Balázs

Áll a gát közelében néhány ház is. Ezek ártéri területen vannak, a lakóik tudják is, hogy ingatlanaikat nem lehet megvédeni és minden árvíznél ki kell költözniük. A településvezető szerint ha a gát átszakadna – de nem fog átszakadni –, akkor az áradás az itt lévő 450 házból nagyságrendileg 300-at veszélyeztetne.

Jelenleg az oldaltámaszok továbberősítésén dolgoznak a szakemberek. A tervezett feladatokat elvégezték, de persze soha nem lehet azt mondani, hogy készen van a munka. „Mi nagyjából november közepéig munkát fogunk végezni. Az elkövetkezendő másfél hétben minden bizonnyal még a természetes átfolyások, a buzgárok elleni védekezés zajlik” – mondta Hunyadi Balázs.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »