Az emberek fele nem alszik jól – mutatjuk, miért

Az emberek fele nem alszik jól – mutatjuk, miért

Az emberek fele nem alszik jól – mutatjuk, miért B. Szentgáli Anikó2024. 09. 20., p – 11:39

Az alvás a testi és lelki egészség kulcsa, mégis sokan hajlamosak alábecsülni. A szlovákiai lakosok mindössze 38%-a értékeli jónak vagy kiválónak az alvását, miközben 68% tisztában van azzal, hogy a jó alvás közvetlenül befolyásolja a mindennapi élet minőségét. 

Mindenkinek más az alvási rituáléja, de abban sokan egyetértenek, hogy nem nagyon kedvelik a fizikai kontaktust a partnerükkel közvetlenül elalvás előtt. Az IKEA Slovakia felmérésében részt vevő 1000 válaszadó több mint fele (58%) azt mondta, hogy nem ölelkezik a partnerével lefekvés előtt. A megkérdezettek egyötöde (20%) inkább a párnához bújik, és csak 21%-uk érzi szükségét annak, hogy párja ölelésében aludjon el.

Az emberek többsége számára a nyugodt elalvás kulcsa a csendes és zavartalan környezet. „A megkérdezettek 70%-a mondta, hogy elalváskor a teljes csendet részesíti előnyben. Mások a televíziót (16%), a podcastokat (5%), a zenét (4%) vagy a rádiót (2%) választják, hogy álomországba kísérjék magukat. Vannak azonban olyanok is, akik különleges háttérzörejeket részesítenek előnyben (2%)” – árulta el Ladislav Tomčík alvásszakértő.

A lényeg nemcsak az elalvás, hanem az is, hogy egész éjszaka megőrizzük a jó alvást. Ez pedig nem is olyan egyszerű. A felmérés szerint a polgárok számos olyan ingerrel szembesülnek, amelyek váratlanul felébresztenek minket az éjszaka folyamán. 

„A leggyakoribb alvászavar az, hogy különböző problémákkal kapcsolatos gondolatok repkednek a fejünkben, amelyek majdnem egyharmadunkat (30%) zavarják” – mondta Tomčík. 

Hírdetés

Az olykor túl élénk álmok a lakosok 26%-át ébreszthetik fel, míg az emberek akár 22%-át állatok zavarhatják meg álmukban – legyen szó például galambok turbékolásáról vagy kutyák ugatásáról. Az utcán közlekedő autók és a gyerekek szintén gyakori zavaró tényezők, amelyek a megkérdezettek 21%-ának, illetve 20%-ának nyugodt alvását befolyásolják. A felmérés szerint azonban a zavaró ingerek széles skálája ellenére meglepően kevesen (4%) nyúlnak füldugóért. 

A válaszadók között nagyobb a korán kelők aránya (41%), mint az ún. „éjszakai baglyoké”  (30%). Az emberek 29%-a nem tudja pontosan meghatározni alvási ritmusát, mivel az helyzettől függően változik. A korán kelők általában férfiak és 35-45 év felettiek, míg az „éjszakai baglyok“ nagyobb valószínűséggel nők és 35 év alattiak.

Ha azt nézzük, ki milyen pózban szeret álomba merülni, a felmérés szerint a jobb oldalra fekvés a nyerő, amelyet 30% részesít előnyben. A bal oldalán az emberek 28%-a szeret elaludni, 15% pedig hason vagy az aktuális helyzetnek megfelelő pózban alszik. A legkevésbé kedvelt pozíció a háton elalvás (11%). 

A napközbeni pihenés fontosságával is tisztában vagyunk. A válaszadók 44%-a hetente legalább egyszer „szundikál” ebéd után.

Az emberek nagy többsége (92%) teljes sötétségben szeret aludni, miközben több mint egyharmadunknak (36%) az ablakok teljes elsötétítésére és minden fény kikapcsolására van szüksége a jobb alváshoz. 

„A hálószobai levegő minőségének fenntartása iránti érdeklődést vizsgálva a szlovákok 40%-a növényekkel javítja hálószobai környezetét, de csak 9% használ légtisztítót, ami még inkább hozzájárulhatna az egészséges alváshoz” – mutatott rá Tomčík. „A jobb minőségű alvás fontos eleme a megfelelő szobahőmérséklet is, amelynek az ajánlások szerint 16-18 °C-nak kellene lennie alvás közben. A kutatások azonban kimutatták, hogy a szlovákiai hálószobákban az átlaghőmérséklet télen 20 °C körül van, míg nyáron meghaladja a 23,5 °C-ot” – tette hozzá a szakértő.

(pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »