Hezbollah: a kettős izraeli merénylet hadüzenet volt (videó)

Hezbollah: a kettős izraeli merénylet hadüzenet volt (videó)

2024. 09. 20.

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah főtitkára csütörtökön szólalt meg először nyilvánosan a Libanonban történt keddi és szerdai robbantások után. Naszrallah méltatta a libanoni nép egységét, és azt mondta, a robbantások célja az volt, hogy egyszerre „megöljenek ötezer embert”.  A libanoni vezető szerint példátlan volt a keddi és szerdai támadás – közölte a Guardian.

Magyar idő szerint csütörtök délután négy órakor mondott beszédet Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője. A vezér részvétet nyilvánított a a csipogó- és walkie-talkie-bombák áldozatait érintően, s a halottakért és a sebesültekért egyértelműen Izraelt tette felelőssé. Naszrallah egyenesen mészárlásnak és terrortámadásnak titulálta a történteket.

Naszrallah szerint  súlyos csapást mértek a Hezbollahra, infrastruktúrájukat nem rengették meg. A libanoni ellenállási mozgalom  főtitkára  arra figyelmeztette Izraelt, hogy a libanoni fronton addig folytatják a harcot, amíg az izraeli erők ki nem vonulnak a Gázai-övezetből – írta meg a CNN.

A síita csoport vezetője szerint a támadással Izrael minden korlátozást és vörös vonalat átlépett, hiszen a csipogók kórházakban, gyógyszertárakban és más helyszíneken robbantak, ahol számos civil is tartózkodott.

A 4 ezer csipogó  és ezer walkie- tolkie felrobbantásával Izrael ugyanennyi embert akart egyszerre megölni, sőt azokat is, akik ezen személyek közelében tartózkodtak. Naszrallah terrortámadásnak és mészárlásnak is nevezte az izraeli titkosszolgálati akciót, ami megsértette Libanon szuverenitását – írja a Világgazdaság az Al-Dzsazíra tudósítása alapján.

Izrael átlépte a vörös vonalat

Naszrallah szerint  Izrael átlépett minden „vörös vonalat” azzal, hogy gyerekeket és ártatlan civileket ölt meg a detonációkkal, ez pedig „háborús bűncselekmény”.

A Hezbollah vezetője precedens nélküli eseménynek és terrorizmusnak nevezte azt, hogy Izrael néhány perc alatt ötezer Hezbollah-szimpatizánssal akart végezni. Naszrallah válaszlépéseket ígért, az „ítélet napjának” idejét, a bosszú módszerét és eszközét azonban nem nevezte meg. Mint fogalmazott, a libanoni ellenállás addig folytatódik, míg Izrael abba nem hagyja Gáza pusztítását.

A vezető utalt arra az izraeli katonai célkitűzésre, hogy a Hezbollah-támadások miatt Észak-Izraelből kimenekített mintegy 60 ezer izraeli lakos visszaköltözhet otthonaiba: szerinte a háború itt folytatódni fog, ez az izraeli terv végrehajthatatlan.

Hírdetés

Végül fenyegetően szólt az izraeli hadsereg északi parancsnokságának vezetője által megszellőztetett tervről, miszerint az izraeli haderő Dél-Libanonban egy demilitarizált tónát alakít ki Észak-Izrael védelmére: Naszrallah szerint ennek súlyos következményei lesznek, és ezt Izrael a bőrén fogja érezni.

Nem hátrál meg a Hezbollah

A Hezbollah-vezér ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a példátlan támadás nem kényszerítette térdre a Hezbollahot. A szervezet ezek után is támogatja a palesztinokat Gázában és Ciszjordániában. Naszrallah szerint az észak-izraeli települések lakóinak sem lesz nyugta a háború végéig.

A síita vezető azt is elmondta, hogy a Hezbollah vezetőinél nincs személyhívó, így a szervezet rendszerét nem zavarta meg az izraeliek akciója, sőt hitüket sem törte meg a támadás, inkább elkötelezettebbek lettek.

Ezek a legfontosabb pontjai a Hezbollah-vezér beszédének

Mialatt Naszrallah beszélt, izraeli vadászgépek haladtak el Libanon légtere felett. A Hezbollah egyébként régóta ellenőrzi Izrael északi határának libanoni oldalát, a síita szélsőséges szervezetet az Egyesült Államok, Izrael és az Arab Liga is terrorszervezetnek tartja.

A CNN szerint legalább 38 Hezbollah-tag halhatott meg a robbantássorozat kezdete óta. A szélsőséges szervezet azonban nem közölt részleteket a halálesetek körülményeiről, de azt sem hozták nyilvánosságra, hogy a robbanásokban vagy a harctéren vesztették életüket az áldozatok.

A libanoni egészségügyi minisztérium kedd óta öt harctéri áldozatról számolt be, az egészségügyi miniszter viszont már 37 halottról beszélt. De az nem derült ki, hogy közülük ki volt civil, és ki halt meg a harcokban. A libanoni hadsereg X-en jelentette be, hogy országszerte olyan gyanús adóvevőket hatástalanít, amelyek kedden és szerdán is felrobbantak. A merényletsorozatért minden bizonnyal Izrael a felelős, mely még nem kommentálta hivatalosan az eseményeket.

A CNN úgy tudja, hogy a Hezbollah a Telegram csatornáján hozta nyilvánosságra a támadássorozatban meghalt tagjai nevét, de bővebb információkat nem közölt a halálesetekről. Eközben az izraeli hadsereg Guardian szerint libanoni Hezbollah támaszpontokat vehetett célba.

Kedden csipogók robbantak fel Hezbollah-tagok kezében és zsebében Libanonban és Szíriában. A támadásban közel háromezren megsérültek és tizenketten meghaltak. Szerdán pedig kézi rádió adó-vevő készülékek (walkie talkie) robbantak fel Bejrút déli külvárosaiban, valamint a dél-libanoni Nabatieh, Türosz és Szidón településeken. A felrobbanó adóvevők az Icom IC-V82-es típusai közé tartoztak. A japán cég azonban magyar idő szerint csütörtök hajnalban közölte, a típust csak 2004 és 2014 között forgalmazta.

Orientalista.hu – Sinoda (Telex, CNN, Guradian,Blikk, Vilaggazdaság, Mandiner)

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »