A Munkásmisszió tagjai ígérettételre gyűltek össze a váci Hétkápolnánál

A Munkásmisszió tagjai ígérettételre gyűltek össze a váci Hétkápolnánál

„Ígérem, hogy az evangélium vezetésével járom az üdvösség útját, és missziós küldetésemet minden erőmmel teljesítem!” – vállalták a váci Hétkápolna-kegyhelyen tett ígéretükben a Munkásmisszió tagjai. Fogadalmukat a hagyományos Mária-napi búcsú első napján, szeptember 14-én mondták el a Varga Lajos segédpüspök által bemutatott szentmisén. Szurmay Zoltán személyes hangú írását szerkesztve közöljük.

A Váci Egyházmegye egyik legjelesebb zarándoklata különleges alkalmat teremtett az eskütételre. A Munkásmisszió (MM) tizennégy tagja együtt jelentette ki: „A Munkásmissziót semmiféle bajában el nem hagyom.”

Közösségük teljes neve: Missio Beatissimae Virginis Mariae, azaz magyarul: a Boldogságos Szűz Mária Missziója. Ezért is volt egyértelmű a helyszín és az időpont kiválasztása, hiszen a vác-hétkápolnai búcsú Mária nevéhez kötődik.

A Munkásmisszió a Váci Egyházmegye jóváhagyásával és annak irányítása alatt működik. A hitoktatókból, tanárokból és más hívőkből álló közössége ebben az egyházmegyében jött létre hét éve. A misszió jelentős állomásához érkezett, mivel idén hagyták jóvá új szabályzatukat, így megújult a Munkásmisszió Krisztus-hívők magántársulása.

Igehirdetésében Varga Lajos hangsúlyozta a Mária-kultusz a katolikus hívők szívében betöltött szerepét és jelentőségét. Mária misztériuma: Istenszülő, édesanya-élethordozó, feleség és örökké szűz. Anyaként hordozta a megtestesült Igét, a világ Megváltóját.

A Szűzanya tisztelete áthatja a magyarság történelmét – mutatott rá a váci segédpüspök. – A búcsú szeptemberi időpontja sem véletlen: Bécs török alóli felszabadításához, 1683. szeptember 12-hez köthető. Boldog XI. Ince pápa rendelte el Mária nevének megünneplését világszerte. Ezt követően még intenzívebb lett az Istenanya tisztelete. Ennek látványos jelei a kegyhelyen, a Hétkápolnához vezető út melletti – Mária hét örömét és hét fájdalmát megörökítő – képoszlopok.

A Mária neve búcsút minden évben a szeptember 12-i Mária-nap utáni hétvégén tartják, erre a hívők messziről is elzarándokolnak. A misszió tagjai közül többen is, jóllehet csak „motorizált zarándokként”, sok száz kilométerről utaztak Vácra.

Hírdetés

– olvasható Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításában is. Ő a misszionárius, aki eljön hozzánk, hogy elkísérjen minket az életben, anyai szeretetével megnyitva szívünket a hitre, hogy Szűz Mária, mint igazi anya, velünk jár, velünk küzd és állandóan árasztja felénk Isten szeretetének közelségét – hangzott el a szentbeszédben. – Ezért a Munkásmisszió is a közösség fő védőszentjeként tekint magyar hazánk patrónájára.

A váci liget lelki elmélkedésre különösen alkalmas kis erdős rész. Nem lehet véletlen, hogy a legenda szerint itt élt a város névadója, Vacz remete. A templomban számos fogadalmi ajándéktárgy jelzi Szűz Mária közbenjárását, az imameghallgatásokat és a csodás gyógyulásokat.

Olyan elkötelezett katolikus ígérettevők álltak a segédpüspök előtt ezen az ünnepen, akiknek célja azon missziós lelkületű Krisztus-hívők közösségbe gyűjtése, akik hivatást éreznek a periférián élő munkás- és agrárréteggel való foglalkozásra, és vállalják, hogy a közösség szabályai szerint és módszereivel evangelizálják őket. Ezért a Munkásmisszióban helye van minden katolikus Krisztus-hívőnek, függetlenül attól, hogy a világban milyen hivatást gyakorol.

Tagjai újabb mérföldkőhöz érkeztek: szombati ígérettételükkel hivatalosan is megerősítették elköteleződésüket Jézus Krisztus és a munkásság iránt. Fogadalmuk különleges esemény volt a közösség életében, hiszen ez az a pillanat, amikor hivatalosan is elköteleződtek a Munkásmisszió szabályzata és a szolgálat mellet, a munkásrétegek és az agráriumban élők segítése, evangelizációja iránt. A közösség hittel és odaadással dolgozik azon, hogy Krisztus üzenetét eljuttassák a társadalom peremén élőkhöz és a fiatalokhoz is. Céljuk, hogy a misszió hatására megtudják, majd pedig sose felejtsék el, milyen közel van hozzájuk az isteni szeretet. Mécs László pap költő szavaival azért is, mert „…ezekre nem vigyázott lelki csősz! S e fiúkért valaki felelős!”

A 2024-es Mária neve búcsú miséjét az 1947-ben épült kültéri oltárnál celebrálták. A liget gesztenyefái ezúttal élő esernyőkként óvták az esőtől a több száz zarándokot és a Munkásmisszió ígérettevőit. A mise katolikus hívei – és a néma őszi lombok – tanúkként hallhatták a fogadalomtevők szavait: „Miasszonyunk a Boldogságos Szűz Mária és hazánknak minden szentjeire esküszöm, hogy az Úr Egyházát szeretem, s szeretetből vállalom fel a Munkásmisszió szabályait.”

Szöveg: Szurmay Zoltán

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »