Blanár az ukrán külügyminiszternek: Nem támogatjuk Ukrajna belépését a NATO-ba

Blanár az ukrán külügyminiszternek: Nem támogatjuk Ukrajna belépését a NATO-ba

Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter szerdán találkozott Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel Pozsonyban, és természetesen Ukrajna további támogatása volt (hivatalosan) a téma. Érdemes kiemelni azonban, hogy Blanár kifejezetten világosan fogalmazott Ukrajna NATO-tagsága kapcsán. És másról is.

mondta Blanár, hozzátéve, hogy az ukrán-szlovák közös kormányülésre október 7-én kerül sor.

Blanár hangsúlyozta, hogy ukrán kollégájával „nagyon nyíltan beszélt Szlovákia Ukrajnával kapcsolatos szuverén álláspontjáról”:

„Egyértelműen az a véleményünk, hogy [az Oroszország által indított invázió] a nemzetközi jog megsértése, és támogatjuk Ukrajnát területi egységének megőrzésében. De egyúttal nyíltan kimondjuk azt is, hogy ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Ezért jeleztük rendkívüli szándékunkat a béketárgyalások mielőbbi elkezdése irányába”

mondta Blanár.

Blanár szerint Szibiha megerősítette, hogy a következő békecsúcson Oroszországnak is részt kellene vennie (ez azért erős kijelentés, Oroszország jelezte, hogy nincs miről tárgyalnia).

A szlovák külügyminiszter ugyanakkor azt is leszögezte, hogy Szlovákia csak humanitárius segítséget kíván nyújtani Ukrajnának, ezen kívül segíteni fogja az országot a télre való felkészülésre – ami a Szlovákián keresztül áthaladó villanyáram biztosítását jelenti Ukrajna számára.

Hírdetés

Tárgyaltak arról is, hogy a jövőben el kell kerülni az olyan „kellemetlenségeket”, mint a Lukoil orosz vállalat szankcionálása miatt nyár elején kialakult olajtranzit-vita, ami miatt egy időre leállt Szlovákia olajellátása Ukrajnán keresztül. Fontos azonban kiemelni, hogy Blanár e tekintetben kifejezetten óvatosan fogalmazott – ukrán kollégája nagy örömére.

„Megkértük az ukrán felet, hogy tartsa fenn az orosz olaj és földgáz tranzitját Ukrajna területén és találjunk megoldást, ami Ukrajnának is megfelelő”

fogalmazott (magyarul: valószínűleg az év végén lesz még cirkusz az orosz gáztranzit körül – a szerk.).

Blanár leszögezte, hogy kész támogatni Ukrajnát abban, hogy minél hamarabb készen álljon az uniós csatlakozásra (magyarul: teljesítse a szükséges feltételeket, és majd akkor csatlakozhat – és nincs soron kívüli tagfelvétel).

„Ami a NATO-tagságot illeti, itt eltér a véleményünk. Mi úgy gondoljuk, hogy Ukrajna NATO-tagságával csak újabb konfliktusok alakulnának ki, de tiszteletben tartjuk Ukrajna jogát arra, hogy maga döntse el, milyen irányt választ”

fogalmazott Blanár.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »