Kamenický: első vagyok azok között, akik a lehető legműveltebb társadalmat szeretnének

Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter visszautasítja a könyvek áfájának emelésével kapcsolatban ellene indított hecckampányt. A kormányülés után rámutatott: szándékosan félremagyarázták a konszolidációs intézkedésekről szóló keddi (szeptember 17-i) sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

„Azt mondtam, hogy az elemzések szerint a magasabb jövedelműek több pénzt költenek könyvekre. Soha nem állítottam, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek nincs szükségük könyvekre” – hangsúlyozta. Elutasította azokat a megjegyzéseket, hogy számára közömbös a művelődés. „Első vagyok azok között, akik a lehető legkisebb adóterhet rónák a könyvekre, s azok között, akik a lehető legműveltebb társadalomra vágynak” – jelentette ki. Rámutatott, hogy a tankönyvek áfáját tízről öt százalékra csökkentették.

Kifejtette: a konszolidációs intézkedések során az volt az elsődleges szempontjuk, hogy az intézkedések a lehető legkevesebb terhet róják az alacsony jövedelműekre.

„Tegnap itt az a kép alakult ki, hogy a családfenntartóknak az a legfőbb gondjuk, hogy nem tudnak beülni egy kávéházba, hogy megigyanak egy lattét, vagy hogy nem vásárolhatnak könyvet. Nem, nem ez a probléma. Az élelmiszerárak, gyógyszerárak, energiaköltségek foglalkoztatják az embereket… Azokon a területeken mindenhol csökkent az áfa” – emlékeztetett.

Hírdetés

Nem tartja elfogadhatónak, hogy az előző kormányokból az államháztartásért felelős személyek kritizálják az intézkedéseket.

„Gondoskodtak arról, hogy az Európai Unió legrosszabb állapotban lévő államháztartását örököljük tőlük, pazarolták a pénzt, és rendkívüli mértékű eladósodást okoztak” – zárta szavait. „Nekünk kell kifizetnünk a számlájukat, amit hátrahagytak. Ezért kell meghoznunk ezeket az intézkedéseket” – tette hozzá.

Képmutatásnak nevezte, hogy a könyvek áfakulcsával kapcsolatos kritikák ráadásul azoktól származnak, akik maguk is javasoltak hasonló intézkedéseket. Emlékeztetett az SaS 2023 tavaszán tett indítványára, mely a könyvek, újságok, folyóiratok 10 százalékos általános forgalmi adó alóli mentesítésének megszüntetésére vonatkozott, valamint Ódor kabinetjének konszolidációs intézkedési javaslataira. Hozzátette, hogy a könyvek elérhetővé tétele a legnagyobb szlovákiai könyvkereskedőktől is függ, akik szerinte túlárazzák azokat.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »