„A szent művészet utat mutat” – Elkezdődött a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál

„A szent művészet utat mutat” – Elkezdődött a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál

Az országos Ars Sacra Fesztivál keretein belül Miskolcon immár második alkalommal szerveznek nagyszabású városi programsorozatot. Negyvenöt értékes, ugyanakkor ingyenes kulturális program több száz szereplője várja az érdeklődőket szeptember 22-ig, Miskolc több helyszínén, illetve Szendrőben és Szinpetriben is. Az idei mottó: „Az igazság békét teremt!” (Iz 32,17).

Magyar zeneszerzők dallamai mellett Verdi muzsikája is felcsendült a nívós rendezvénysorozat megnyitóján szeptember 13-án a Zenepalota Béke termében. A műveket a Szent Ferenc Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus adta elő, Gergely Péter Pál Pro Urbe-díjas karnagy vezényletével. Az est házigazdája: Czikora Ágnes, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezető igazgatója volt.

A városi fesztivál megálmodója Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. A seregszemle fővédnöke pedig Ternyák Csaba egri érsek, akit az István Nádor Borlovagrend ajándékkal lepett meg az ünnepélyes megnyitón.

„2007-ben rendezték meg először Budapesten a Városmisszió nevű kezdeményezést, amiből az országos Ars Sacra Fesztivál kinőtte magát. Ehhez kapcsolódik a nyitott templomok napja, amikor a templomok kapuit megnyitják az érdeklődőknek és bemutatják azt a több ezer éves kulturális és építészeti örökséget, amelyet az egyházak hordoznak” – mondta köszöntőjében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

„Martin Buber vallásfilozófus írta, hogy a kultúra addig él, amíg kapcsolódik azzal az éltető titokkal, amely létrehozta. Az európai kultúra azért van sok szempontból emberi és társadalmi válságban, mert elveszítette a kapcsolatot ezzel az éltető titokkal, Jézus Krisztussal. A keresztény embernek azonban ez a kapcsolata megvan, amire a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál is épül” – fejtette ki Makláry Ákos, a fesztivált támogató Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) elnöke.

„Prokopp Mária művészettörténész szavaival a művészet a Teremtő nagy ajándéka az ember számára, amely lehetővé teszi, hogy az Isten képére és hasonlatosságára teremtve felemelkedhessen hozzá. Egyéni és közösségi hivatásunk is a művészet és a kultúra ápolása és terjesztése. Kartal Ernő minorita szerzetes nevéhez fűződik a KÉSZ miskolci csoportjának és az Éltető Lélek Alapítványnak az indulása is, ami évtizedeken át összekötötte a két szervezetet” – tette hozzá.

„Az ars sacra szakrális művészetet jelent, de mit értünk ez alatt? Minden szent és megszentelt dolog szakrálisnak tekinthető. A szakrális művészet pedig szolgál embernek és Istennek, építészettel, zenével, festészettel, szobrászattal, iparművészettel, költészettel, sőt akár a népművészettel is” – sorolta Máger Ágnes festőművész, Miskolc díszpolgára, a művészeti programok szervezője.

Hírdetés

„Az Egyház a művészetek anyja. A vallásos művészet minden alkotásából Isten dicsősége és a szakralitás fénye árad. A keresztény felfogás szerint minden ember Isten alkotása, a művészek pedig alkotó emberek, akik formálják a jelen valóságát. A művészet misztérium, a szakrális művészet pedig szent misztérium” – jelentette ki.

„Megtisztelő számomra, hogy én nyithatom meg már második alkalommal itt, Miskolcon ezt a fesztivált. Ma a művészek szívesen írják oda a nevüket a műalkotásuk alá, de a régi katedrálisépítők még név nélküliek maradtak. Valójában a Teremtő, a Szentlélek a legnagyobb művész, aki szintén a háttérbe húzódik. Szent Pál írja levelében a rómaiaknak: »Ami ugyanis megtudható az Istenről, az világos előttük, maga Isten tette számukra nyilvánvalóvá. Mert ami benne láthatatlan: örök ereje és isteni mivolta, arra a világ teremtése óta műveiből következtethetünk« (Róm 1,19–20)” – hívta fel a figyelmet beszédében Ternyák Csaba egri érsek.

„Az idei fesztivál mottója: Az Igazság békét teremt! Jézus azt mondta, hogy azért jött el, hogy tanúságot tegyen az Igazságról. Viszont azt csak a tanítványainak árulja el, hogy az Igazság ő maga. Így mondja: »Én vagyok az út, az igazság és az élet.« Tehát az Igazság egy személy, fedezzük fel tehát ezt az Igazságot! Az az igazi szent művészet, amely megerősíti a hívőt, utat mutat a keresőnek, elgondolkodtatja a kételkedőt és megnyugtatja a tagadót” – e szavakkal nyitotta meg az érsek a fesztivált.

Az esemény védnökei: Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke; Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke; Juhász Ferenc pasztorális helynök, a mindszenti templom plébánosa; Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija; Tóth István borsodi főesperes, martinkertvárosi plébános és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, aki nem tudott jelen lenni a megnyitón.

Jelen volt Kiss János országgyűlési képviselő; Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke, Pitti Katalin operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

A programsorozat tizennyolc civil szervezet, több mint negyven egyházi közösség, valamint intézmények, iskolák összefogásával, a Miniszterelnökség, Miskolc önkormányzata és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
minap.hu

Forrás és fotó: Minap.hu/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »