A cseh mozdonyvezetők hívták fel a figyelmet a szlovák vasútvonalak riasztó állapotára

A cseh mozdonyvezetők hívták fel a figyelmet a szlovák vasútvonalak riasztó állapotára

A szlovákiai vasútvonalak állapota aggasztó, a mozdonyvezetők pedig félnek rajta áthaladni. A problémát azonban jelenleg csak a vonatok sebességének csökkentésével oldják meg a problémás szakaszokon. A szlovák vasutak rossz állapotára már a cseh mozdonyvezetők is felhívták a figyelmet. Ezt a Szlovákiai Vasúti Fuvarozók Szövetsége (AROS) közölte Jiří Vondra, a Cseh Vasutak (České dráhy) mozdonyvezetőjének levelére hivatkozva a szlovákiai vasúti infrastruktúra állapotáról.

„Két éve figyelmeztetünk, hogy a vágányaink veszélyesek és életveszélyesek. Az illetékesek megoldása eddig csak abban nyilvánul meg, hogy a problémás szakaszokon a vonat sebességét a „biztonságos” 10 kilométer/órás sebességre csökkentik” – mondta az AROS ügyvezető igazgatója, Patrik Benka.

A cseh mozdonyvezetők is aggódnak a szlovák vasútvonalakon való közlekedés miatt. Az AROS rámutatott, hogy egy cseh mozdonyvezető a Cseh Vasutak vezetőségének küldött levelében a szlovák vasúti infrastruktúrát egy tankterminálhoz hasonlította. Szerinte a Szlovák Állami Vasutak (ŽSR) vonalain a szolgáltatási teljesítmény nemcsak a járművek, hanem a mozdonyvezetők számára is megterhelő, és a határát súrolják a rendkívüli események esetleges bekövetkezésének. Ezért a Cseh Vasutak vezetősége egy ellenőrzési körutat szervezett, amelyen a ŽSR képviselői is részt vettek.

„Az volt a szándékom, hogy rámutassak a szlovák vágányok egyre romló állapotára, amelyeken mi, cseh mozdonyvezetők mindennap közlekedünk. A helyzet valóban riasztó, és úgy gondolom, hogy jogosak az aggodalmaink az utasok és a magunk biztonságát illetően is” – mondta Vondra.

Hírdetés

Az AROS hozzátette, hogy a cseh mozdonyvezető szerint az ellenőrzési körút résztvevőit meglepte a vasúti infrastruktúra rossz állapota a Jókút–Párkány vonal számos szakaszán.

„Figyelemre méltó, hogy a szlovák mozdonyvezetők figyelmeztetései a vágányaink és környezetük áldatlan állapotára nyilvánvalóan nem elégségesek, és ismét a szomszédos Csehországból kellett impulzusnak jönnie ahhoz, hogy a dolgok remélhetőleg jó irányba haladjanak” – mutatott rá Dušan Kaša, a Szlovák Köztársaság Mozdonyvezetői Szövetségének elnöke.

Az AROS emlékeztetett, hogy a ŽSR működési támogatása az elmúlt években növekedett. „2022-ben 355 millió euró volt, 2023-ban 391 millió euró. Idén 472 millió euró, 2025-ben és 2026-ban a tervek szerint még magasabb. Ezért kérdezzük, hogy a működésre biztosított forrás mikor fog tükröződni az infrastruktúra fejlesztésében?” – mondta Benka.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »