A londoni kormány büszke arra, hogy Ukrajna brit fegyverekkel támad Oroszország területén

A londoni kormány büszke arra, hogy Ukrajna brit fegyverekkel támad Oroszország területén

Keir Starmer brit miniszterelnök és John Healey védelmi miniszter úgy döntött, hogy nyíltabban beszélnek az Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborújában, különösen a kurszki térségben biztosított brit fegyverekről – számolt be vasárnapi cikkében a The Sunday Times.

A lap brit kormányzati forrásra hivatkozva megjegyzi, hogy a miniszterelnök és a miniszter a múlt héten nem annyira az Ukrajna támogatására irányuló politika, mint inkább a hangnem megváltoztatásáról és a brit szerepvállalás mértékének nyíltabb elismeréséről döntött.

Nem szégyenlősködünk, hogy brit fegyvereket használnak Oroszországban Ukrajna védelmének részeként. Nem akarunk semmilyen bizonytalanságot vagy idegességet Nagy-Britannia támogatásával kapcsolatban ebben a kritikus időszakban, és egy félénk vagy bizonytalan válasz pontosan ezt jelentené. Büszkének kell lennünk arra, hogy olyan felszereléseket adományozhatunk, amelyek segítik Ukrajna védelmét – fogalmazott a hírportál forrása.

Zelenszkij pufferzónáról álmodik

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy Ukrajna katonai behatolása az oroszországi Kurszki területre egy ütközőzóna létrehozását célozza, hogy megakadályozza Moszkva további támadásait a határon túlról.

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök egyértelműen kijelentette az augusztus 6-án indított hadművelet célját. Korábban azt sugallta, hogy a határ menti Szumi régió településeinek védelmét célozza a folyamatos ágyúzástól.

Zelenszkij vasárnap esti beszédében azt mondta: "Most a védelmi műveletekben összességében az az elsődleges feladatunk, hogy a lehető legtöbb orosz háborús potenciált megsemmisítsük, és maximális ellentámadást folytassunk. Ez magában foglalja egy pufferzóna létrehozását az agresszor területén – ez a mi műveletünk a Kurszki területen".

Hírdetés

Kijev korábban keveset mondott az Oroszországba való benyomulásának céljairól, a második világháború óta az országot ért legnagyobb támadásról, amely váratlanul érte a Kremlt, és amelynek eredményeképpen több tucat falu és több száz fogoly került ukrán kézre.

Újabb hidat robbantott fel Kurszk megyében az ukrán légierő

„Kurszk felé újabb mínusz egy híd!” – ezzel tette közzé a Facebookon az ukrán légierő főparancsnoka azt a felvételt, amelyen az oroszországi Kurszk megyében lévő Szejm folyón átívelő híd felrobbanása látható. Mikola Olescsuk beszámolója alapján ez már a második híd, amelyet a Kurszk megyébe augusztus 6-án váratlanul betört ukrán erők megsemmisítettek. „A légierő célzott támadásokkal semmisíti meg a levegőből az ellenség logisztikai vonalait, ami alapvetően befolyásolja a harcok menetét” – írta Mikola Olescsuk.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https://www.facebook.com/ComAFUA/videos/353225497845161/&width=480&show_text=false&height=270&appId

A lassan két hete tartó támadást az orosz hadsereg mindeddig nem tudta felszámolni. Igaz, a meglepetésszerű akció nagy kockázatokat rejt magában az ukrán fél számára is, mivel eközben az oroszok továbbra is nyomulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében a kulcsfontosságú Toreck és Pokrovszk felé és egyelőre nem iskerült elérniük az ukránoknak a kurszki támadással, hogy az oroszok Kelet-Ukrajnából nagyobb erőket csoportosítsanak át.

(The Guardian – The Sunday Times – Index – Portfólió – Telex nyomán)

Korábban írtuk:

Történelmi csapás: eddig nem fordult elő, hogy amerikai bomba romboljon le egy hidat Oroszország elismert határain belül

Az ukrán katonák szerint "király volt" nyugati fegyverekkel orosz területeket elfoglalni

Ez is eljött: amerikai szárnyasbombákkal támadja Oroszországot az ukrán légierő

Amerikai páncélosok az elfoglalt orosz város utcáin – így áll most a kurszki offenzíva


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »